Published On: Sub, stu 23rd, 2019

Do kraja godine Turska vraća ISIL-ovce iz BiH i njihove obitelji

 

Izvori tvrde da Turska sada želi u paketu deportirati bh. državljane i to većinom žene i djecu, koji su godinama u kurdskim kampovima, dok su ISIL-ovci bili u zarobljeništvu američkih vojnih snaga, ali su im predani.

Turska, koja je prije mjesec dana zauzela kurdske položaje u Siriji, mogla bi već do kraja godine deportirati državljane BiH i njihove obitelji koji se nalaze u zarobljeništvu u toj zemlji, a dovode se u vezu s pripadnicima Islamske države (ISIL) potvrđeno je za Avaz iz više izvora.

U toj zemlji nalazi se više od 350 bh. državljana, među kojima su stotine žena i djece i svi se oni nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije. Turska je, podsjetimo, nakon zauzimanja teritorija počela s deportacijama stranih državljana u Siriji od 11. studenoga.

Do sada su izručili na stotine državljana Njemačke, Švedske, SAD… Devet bh. državljana koji su na Interpolovim tjeralicama i jedna trogodišnja djevojčica trebali su krajem listopada stići u našu zemlju, ali je deportacija u posljednji trenutak odgođena zbog napada Turske.

Izvori Avaza tvrde da Turska sada želi u paketu deportirati bh. državljane i to većinom žene i djecu, koji su godinama u kurdskim kampovima, dok su ISIL-ovci bili u zarobljeništvu američkih vojnih snaga, ali su im predani.

Doznaje se da je među grupom državljana koji bi trebali stići u BiH i Amina Kečo, supruga ISIL-ovca Ibre Ćufurovića, koji je za sada jedini deportiran iz Sirije.

Njemu se u BiH već sudi za pridruživanje ISIL-u, a sa suprugom dolazi i njihovo dvoje maloljetne djece. Iz izvora bliskih Tužiteljstvu BiH Avaz doznaje kako bi Ćufurović idući tjedan mogao priznati krivnju u Sudu BiH.

– Da bi izbjegao stres obitelji, ali i činjenicu da će ga otac napasti javno u Sudu, on će, najvjerojatnije, idući tjedan priznati krivnju – kaže izvor iz Tužiteljstva.