Subota, 15 lipnja, 2024

Island se predomislio i ne želi u EU

Must Read

Gunlaugson je izjavio za islandski radio Bylgjan da će zahtjev biti povučen “vrlo brzo, u prvim mjesecima godine”

Vlasti Islanda namjeravaju da povuku zahtjev za ulazak u EU, prenosi informativni portal “EUobserver”.

“Islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson planira da početkom ove godine službeno povuče prijavu za članstvo zemlje u EU”, navodi ovaj internet-portal.

Gunlaugson je izjavio za islandski radio Bylgjan da će zahtjev biti povučen “vrlo brzo, u prvim mjesecima godine” i da će Island paralelno ukinuti mjere kontrole kapitala uvedene u 2008. godine, prenosi portal.

“Sudjelovanjeu EU razgovorima u svibnju više nije opravdano zbog promjena u Uniji i zbog toga što ova vlada nije spremna da prihvati sve što je prihvatila prošla. Zbog toga smo opet na početku”, rekao je premijer.

Ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson je pozdravio odluku, navodeći da kraj pregovora želi vidjeti “što je prije moguće”.

Island je podnio zahtjev za ulazak u EU 2009. godine. U maju 2013. godine nova vlada je “zamrznula” pregovore. Odluka je bila donesena u svjetlu napetosti u odnosima između EU i Islanda, nastalom usljed politike EU u vezi sa ribolovom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -