Published On: Čet, lis 4th, 2012

Islamski lider prijeti zemljama Balkana terorističkim napadima

Radikalni islamski lider Omar Bakri upozorio je kako su mogući teroristički napadi na Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju i druge zemlje regije, jer sve te teritorije, kako tvrdi, povijesno pripadaju islamu, prenijeli su danas rumunjski mediji. Bakri je za bugarski list “24 sata” kazao “kada islam uđe na neku teritoriju, ona postaje islamska, pa je zbog toga islam obavezan da je kad-tad oslobodi”, prenosi agencija Mediafaks.

Kao muslimanske teritorije, Bakri je naveo Španjolsku, Bugarsku, Rumunjsku, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Bosnu.

“Španjolska je, na primjer, muslimanska teritorija. Istočna Europa – također. Rumunija, Albanija, Makedonija, Srbija, Kosovo, Bosna… Ali, zbog slanja trupa u Afganistan i Irak, kao i zbog vojne suradnje sa Israelom, takođe i Bugarska je legitimna meta”, rekao je Bakri.

Omar Bakri je radikalni islamski lider porijeklom iz Sirije, s čvrstim vezama sa Al-Qaidom. On je živio 20 godina u Londonu, ali je poslije atentata u srpnju 2005. godine otišao u Liban, a zabranjen mu je povratak u Veliku Britaniju.

Komentirajući Bakrijeve prijetnje, rumunjski ministar vanjskih poslova Titus Korlacean novinarima je rekao kako je “Rumunjska u prvom redu kršćanska zemlja” i da “ne treba komentirati razne izjave koje nemaju veze sa realnošću”.

Korlacean je ipak naveo da je “Rumujska prihvatila razne strateške projekte kao što je antiraketni štit” u strateškom partnerstvu ne samo sa SAD, već i sa NATO i da će ostati “vjerni saveznik, nezavisno od rizika”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare