Published On: Sub, srp 21st, 2018

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH : Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama

Savjetnik reisul-uleme za medije i glasnogovornik Islamske zajednice (IZ) u BiH g.Muhamed Jusić, komentirajući uvrede predsjednika RS Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio je kako se IZ BiH neće spuštati na njegov nivo, te da na ovakve uvrede, prije svega, trebaju reagirati državni organi u BiH, javlja AA.

Podsjećamo, Dodik je prije nekoliko dana tijekom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”. Osim što je vrijeđao ezan, izjavio je kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumatizirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

Muhamed Jusić poručio je kako IZ ne želi polemizirati s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

– Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama – poručio je Jusić.

Podvukao je, također, kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik trebaju reagirati državni organi, prvenstveno tužiteljstvo, jer u ovom slučaju postoje elementi kaznene odgovornosti, odnosno da je riječ o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

– Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke – zaključio je Jusić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare