Published On: Sub, srp 21st, 2018

Aleksandar Vučić: O Haradinajevoj izjavi i ratu

Reagirajući na izjavu Haradinaja da za njega podjela Kosova znači rat, predsjednik Srbije kaže da se nada da do toga neće doći.

Ipak, kako ističe, svako odugovlačenje imalo bi negativne posljedice po ostala pitanja.

Komentirajući izjavu Ramuša Haradinaja (Ramush) da će doći do rata, ako bi došlo do podjele teritorije, Vučić je rekao-da mu to nije ni prvi, ni posljednji put i izrazio nadu da nikada neće doći do rata, već do nekakvog rješenja.

-Pošto vidimo izjave Hašima Tačija (Hashim Tachi), nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor. Nije to dogovor daam kažete “sve je naše” a vi nas samo priznate. Tu dogovora neće biti- naznačio je.

Ponovio je da je dogovor  važan.-Znam da je ljudima teško, da najviše vole da se nikad ništa ne dogovori, da se odugovlači, ali ne može da se odugovlači, jer će nam po drugim pitanjima biti u svemu teže i u slabijoj situaciji- kazao je Vučić.

On je istakao kako je u njihovom interesu da se to pitanje riješi, ako bude moguće, a ako ne bude moguće – ni prvi, ni posljednji pokušaj da se do dogovora dođe.

Ponovio je da će odsustvo dogovora značiti neizvjesnost u budućnosti u više različitih oblasti i da će biti teže privlačiti investitore, jer oni imaju povjerenja u dijalog i očekuju rješenje, ali će mnogi, ukoliko konflikt ostane zamrznut, razmišljati da li da ulaze u takvu zemlju.

Rekao jeda je važno očuvati mir i gurati zemlju dalje, da Srbija ide naprijed, ali tako što treba naći rješenje koje ne bi srušilo obraz Srbije i zadovoljilo državne i nacionalne interese, pa makar bilo u jednom dijelu nezadovoljavajuće.

Jer kad postižete kompromis, ne možete da budete sretni svim rješenjima. Tu da bude grljenje i ljubljene i neka predivna rješenja, to je nemoguće – kazao je predsjednik Srbije.

Kako kaže, zna da je najlakše reći da je Vučić kriv za nešto i da, iako su ti kritičari doprinijeli 100 puta više nego on teškoj situaciji, neko mora preuzeti odgovornost i rješavati probleme, a ne stavljati ih pod tepih.

Ukazao je i na lošu demografsku sliku i dodao da nas, ako ne postignemo dogovor 2050. godine neće biti više od 4,5 miliona.

-Ovako će nas biti između 5,6 i 5,7 miliona, a ako nešto ne promijenimo ni 4,5.

.Niko neće da ostane u Srbiji, bez perspektive, nemanja budućnosti, nade i to kada nam je sve ekonomski krenulo i kad ljudi očekuju boljitak, kojeg će biti ako stignemo do nekog rješenja- kazao je.

Dogovor bi, naglašava, bio velika stvar za budućnost Srbije

-Da sam optimista – nisam, ali ću se boriti i ne interesuje me šta će uraditi i kazati ovi koji dobacuju i navijaju za kamen koji neko gura ka vrhu brda. Nemam strah

-To su oni koji su nas doveli dovde i postavili najgluplje pitanje Međunarodnom sudu pravde- rekao je Vučić i upitao zašto Abhazija ili Južna Osetija ili Rusija ili bilo ko drugi ne idu sa takvim pitanjem.

-Niko nije blesav- rekao je Vučić. Zatim,kad je upitan da komentariše izjavu kosovskog predsjednika Hašima Tačija -da ne zna da Kačanik nije u Srbiji.Vučić je odgovorio da zna da u Kačaniku nema Srba i dodao- Mene mnogo više plaši što Tači misli da sjeverna Mitrovica i Leposavić ne pripadaju Srbiji. A zatim dodao da bi bilo dobro napraviti neki kompromis

 

Rekao je zatim da povodom Tačijeve izjave nakon prošle runde razgovora u Briselu -su to bili do sada najteži razgovori i da je sa njim uvijek teško razgovarati.

-Sa mnom je uvijek teško razgovarati, ali ja uvijek razgovaram. Nije ni meni mnogo prijatno da sa njim razgovaram- kazao je.