Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ISLAMSKA DRŽAVA POLAKO NESTAJE, ALI POČINJU NOVI PROBLEMI Kurdi traže federalizam, režim protiv…

Must Read

Vojske triju skupina u Siriji međusobno se natječu koja će zauzeti veće područje pod kontrolom džihadističke skupine Islamske države (IS) i tako si osigurati životni prostor u slučaju uvođenja federalnog sustava.

“Tri strane (režim, Kurdi i pobunjenici) bore se za što veći komad kolača, ne samo na račun IS-a, nego neizravno i na račun drugih protagonista”, istaknuo je Thomas Pierret, stručnjak za Siriju, gdje rat bjesni već petu godinu.

U središnjoj pokrajini Homsu snage režima Bašara al Asada su uz pomoć Rusije potisnule IS iz drevnog grada Palmire i iz Kariataina.

U pokrajini Alepu, na sjeveru, pobunjeničke i islamističke skupine uz pomoć Turske i američkog zrakoplovstva uzele su IS-u dvadesetak sela, među kojima Al Raj, koji džihadističke skupine koriste kao glavnu točku za ulazak u Tursku.

Na jugu džihadisti iz Fronte al Nusre (sirijski ogranak Al Kaide), zajedno sa salafistima iz Ahrar al Šama i drugim pobunjenicima, zauzeli su tri naselja. A na sjeveroistoku arapsko-kurdski savez Sirijske demokratske snage (FDS) napreduje prema naftom bogatoj pokrajini Deir Ezzoru koju priželjkuje i režim.

Kolač je zasad dovoljno velik za sve. Iduće etape bit će teže: istočno od Alepa pružaju se područja koja zanimaju i režim i Kurde i pobunjenike”, ističe taj predavač na Edinburškom sveučilištu.

No s obzirom da je dio teritorija u rukama IS-a jako privlačan – skupina kontrolira gotovo 40 posto teritorija s naftom, plinom, pamukom i razvijenim poljodjelstvom – moguće je da se režim i pobunjenici sukobe zbog njega.

“Ako svi neprijatelji IS-a ostanu međusobno povezani, pod američko-ruskim nadzorom, oslobađanje teritorija koji kontrolira IS imao bi za posljedicu povratak te organizacije u potpunu ilegalu”, rekao je Pierret.

Režim i oporba zasad se protive federalizmu i ne priznaju kurdsku saveznu pokrajinu proglašenu u ožujku na sjeveru zemlje.

No njihovi pokrovitelji, Washington i Moskva, inicijatori primirja između režima i pobunjenika uvedenog potkraj veljače, ne protive se federalizmu, misli Fabrice Balache, znanstveni suradnik u Washington Instituteu.

“Čini se da Sjedinjene Države i Rusija prihvaćaju federalizam u Siriji. Na taj način će oslabiti Asada i osigurati si zone utjecaja”, ocjenjuje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -