Published On: Pet, tra 1st, 2022

Iskoristite povijesni trenutak i provedite izborne reforme u BiH

Vlada Republike Hrvatske na svojoj jučerašnjoj sjednici ponovno je uputila poziv za nastavak razgovora o izbornoj reformi, ustrajavajući na inicijativi koju je hrvatski premijer Andrej Plenković uspio pozicionirati u Europskome vijeću o održavanju još jedne runde razgovora o izbornoj reformi te očuvanju uloge konstitutivnih naroda, piše Večernji list BiH.

– Što se tiče situacije u BiH, očekujemo dogovor o Izbornom zakonu i sve inicijative koje poduzimamo su dobrosusjedske. Pozivamo na daljnji razgovor, osobito predstavnike hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, kako bi se našlo rješenje na zadovoljstvo svih – objavljeno je jučer na Twitter nalogu Vlade Republike Hrvatske. Objasnili su kako je ključno prepoznati povijesni trenutak za postizanje ovog važnog dogovora.

Zaključci Europskog vijeća

– Znamo da su predstavnici hrvatskih političkih stranaka spremni na razgovor i vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih političkih stranaka prepoznati ovaj povijesni trenutak te važnu političku poruku s razine Europskog vijeća koja dolazi na inicijativu Hrvatske – objasnili su.

Spremnost na nastavak razgovora iznio je čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. On je dan ranije razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ponajprije oko zaključaka usvojenih na Europskom vijeću te o dokumentu Strateški kompas Europske unije. Naime, Europsko vijeće, koje čine čelnici 27 država članica, potvrdilo je prošli tjedan dokument “Strateški kompas”, dokument o obrambenoj viziji EU-a u sljedećih nekoliko godina u kojem se izričito, na inzistiranje Hrvatske, spominje ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

Ujedno, riječ je o snažnoj potpori čitavoj BiH, kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH. To je ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO. Za izmjenu Izbornog zakona u BiH ostalo je jako malo vremena ako će se izbori održati prve nedjelje listopada. No, prema očekivanju, sa zasjedanja Europskoga vijeća upućen je poziv da se najvjerojatnije u Bruxellesu održi još jedan krug razgovora hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka kako bi se pokušalo spriječiti izbijanje krize i nastavak blokada.

Doznaje se kako je uspostavljen kontakt sa svim strankama, no sada je upitno može li se uopće postići dogovor jer su razgovori o izmjena Izbornoga zakona skliznuli u očekivanje ispunjavanja političkih agendi SDA o praktičnom ukidanju Doma naroda FBiH te njegovu modificiranju da praktično nema nikakvu ulogu.

Sve usuglašeno

To je točka oko koje se ne može postići dogovor, odnosno, Hrvati sami neće sebi potpisati smrtnu presudu kao konstitutivnom narodu koji, po tumačenju i Ustavnoga suda BiH, mora imati jednakopravnu poziciju u ovome entitetu, ali i državi BiH.

No, treba reći kako su usuglašena ključna pitanja oko izborne reforme. Bilo da je u pitanju ustavni jezik koji se tiče definiranja naziva članova državnoga Predsjedništva BiH, njihove uloge, ali i izbora državnog Doma naroda BiH. Usuglašen je i model za izbor federalnog Doma naroda./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bog Bosna Bošnjaci
Bog Bosna Bošnjaci
11 mjeseci prije

Upućujemo poziv vladi republike hrvatske da konačno obnovi ono što je srušeno u potresu. Da se ne iživljava na migrantima. Jako smo zabrinuti za stanje ljudskih prava u RH.

Izmetbegović
Izmetbegović
11 mjeseci prije

Gotovo je s vlažnim snovima mošnje malene, pojas Gaze stiže. Tik, tak, tik, tak.. 😁

Welt'
Welt'
11 mjeseci prije

Ovi horvati navrlo na nesto nemoguce …hallo susjedi nema nista od toga i od treceg entiteta, jel vam jasno.

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Welt'
11 mjeseci prije

Polako,, bitno da ste vi u toru,

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Odin
11 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Šaćir soros
Šaćir soros
11 mjeseci prije

Nema ucjene i cijene za Bosnu…Bosna Bošnjacima..nema pregovora sa neprijateljem..