Published On: Pet, lip 10th, 2016

Irska se toliko brzo razvija da bi se mogla ‘pregrijati’

Iako trenutno nema puno znakova da se irsko gospodarstvo pregrijava, neprestani snažan rast mogao bi u roku od nekoliko godina otvoriti pitanje njegove održivosti, upozorio je u srijedu irski neovisni fiskalni regulator.

Irska bi i ove godine mogla biti najbrže rastuće gospodarstvo Europske unije, već treću godinu zaredom. U 2015. gospodarska aktivnost porasla je 7,8 posto, samo dvije godine nakon izlaska iz međunarodnog programa pomoći.

Fiskalni savjetodavni odbor upozorava da, s obzirom na nisku inflaciju i da se zasada ne naziru pritisci na plaće, tržište rada i saldo na tekućem računu bilance plaćanja trenutno ne pokazuju znakove pregrijavanja gospodarstva.

Međutim, s obzirom na očekivani rast od 4,9 posto u ovoj godini, potražnja u gospodarstvu vjerojatno neće u značajnijoj mjeri oslabiti do kraja godine, pa taj rizik raste u slučaju da tempo aktivnosti ne oslabi – kao što se očekuje – prema prosječnih oko tri posto, poručuju iz fiskalnog odbora.

“Iako su i dalje prisutne velike neizvjesnosti u pogledu trenutne cikličke pozicije gospodarstva, nastavak snažnog rasta mogao bi u roku od nekoliko godina potaknuti bojazni od pregrijavanja i održivosti”, navodi regulator u svojoj polugodišnjoj procjeni stanja u gospodarstvu.

Popustljiva monetarna politika Europske središnje banke, jedan od brojnih povoljnih vanjskih čimbenika koji su pomogli Irskoj da se izvuče iz duboke recesije, mogla bi uskoro postati još blaža od onoga što bi bilo idealno za vodeće gospodarstvo eurozone, dodaje se.

Odbor, koji ocjenjuje vladine gospodarske prognoze i poštivanje proračunskih pravila, smatra da bi se, u slučaju da se pojave naznake pregrijavanja, fiskalna politika trebala više usmjeriti na štednju. Podupro je vladine planove o osnivanju “fonda za crne dane” kako bi se otklonili eventualni pritisci na proračun u budućnosti.

U aktualnim su uvjetima ocijenili “fiskalno razboritima” planove vlade da u proračunu za iduću godinu predloži paket mjera za povećanje rashoda i smanjenje poreza u vrijednosti 900 milijuna eura. Upozoravaju ipak da nema puno argumenata za još ambicioznije povećanje potrošnje.