Published On: Pet, lip 10th, 2016

Drama u Prometnoj školi: učenik izvrijeđao profesoricu pa pao u nesvijest!

Nervoza i neizvjesnost ovih dana tresu školstvo na svim razinama. Dok se vode rasprave oko kurikularne reforme, profesori, baš kao i učenici, bitku vode oko privođenja nastavne godine kraju. Zaključivanje ocjena stres je koji nerijetko dovodi do suza, pa čak i iznimno neprimjerenih riječi i djela.

Slična situacija odvijala se proteklih dana i u splitskoj Srednjoj tehničkoj prometnoj školi (na slici), gdje su učenici 1. F razreda, u četvrtak poslijepodne, uoči početka trećeg sata u poslijepodnevnoj smjeni, organizirali mirni štrajk.

Povod je, tvrde učenici s kojima smo razgovarali prije nastave, nedolično ponašanje Sandre Bodrožić, profesorice matematike i fizike.

– Tijekom cijele školske godine profesorica se iskaljivala na nama, vrijeđala nas je, klevetala, govorila da nas roditelji nisu dobro odgojili, prijetila da će nam uništiti živote testovima koje nitko neće moći riješiti… Šutjeli smo i sve  u strahu podnosili, do prije nekoliko dana, kada je jednoga učenika, inače najmirnijeg u razredu, po tko zna koji put omalovažila, a on više nije mogao izdržati, pa joj je prvi put odgovorio i napustio razred – dočekali su nas prvaši (podaci poznati redakciji, op.a), nastavljajući priču koja, ako je istinita, ni po čemu ne bi smjela biti dio obrazovno-odgojnog procesa.

– Nakon cjelogodišnjeg trpljenja, a maltretira ga zbog njegovog brata koji je prošle godine završio školu te je s njom imao sukobe, više nije mogao izdržati i rekao joj je neka si zabije test u stražnjicu, te napustio učionicu. Svi smo se iznenadili njegovom reakcijom, jer nikada nije inače takav. Počeo je plakati jer je znao da će ga baciti dva predmeta, matematiku i fiziku. Profesorica ga je optužila da je bio pod utjecajem alkohola, što apsolutno nije bila istina i sada će je roditelji našeg kolege privatno tužiti za klevetu. Na teren bi trebala izaći i inspekcija rada, a saslušao nas je i ravnatelj – tvrde đaci koji se školuju za vozače motornog vozila.

Navodno, nakon svih ovih zbivanja učenik je u srijedu dobio opomenu pred isključenje, nakon čega mu je pozlilo, te je u uredu pedagoginje pao u nesvijest i doživio panični napad.

Nakon toga učenici su odlučili grupno protestirati, no do prosvjeda nije došlo jer je intervenirao ravnatelj škole Josip Balić, koji je okupljene đake ipak uveo u učionicu.

– Nešto očito je, a što je, to ćemo tek utvrditi. Ne mogu komentirati dok se ne istraži, tako da nema vam tu priče – kratko je prokomentirao na naš upit.

Bez njegovog dopuštenja, nismo mogli doći ni do komentara profesorice koja je u razredu čekala početak nastavnog sata.

– Jutro je pametnije od večeri, izađu li u novinama, đaci će biti nezaštićeni, to nikome ne bi trebalo biti u interesu – zaključio je ravnatelj.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>