Irma Baralija: Ujediniti muzičku s glazbenom školom u Mostaru

Još 2019. godine u Mostaru je najavljeno spajanje muzičke i glazbene škole. Do danas se ništa nije dogodilo. Je li u vezi s tim išta rađeno, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pitala je Irma Baralija.

”Kao svojevrsna najava ujedinjenja, te 2019. godine održan je i zajednički koncert dvije škole. Ujedinjenje je dobilo podršku OSCE-a, Ministarstva obrazovanja HNŽ, ali i uprave obje škole. Obnovljena je i zgrada u kojoj bi nova, zajednička škola trebala biti smještena. Osnivač te škole trebao je biti grad. Nije bilo Gradskog vijeća da riješi pitanje osnivanja, ali smatram da je to samo izgovor. Neka me sadašnje predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik demantira ako to nije istina. Pozivam ih da riješimo ovaj problem te da Grad uloži sredstva u opremu škole ako je to potrebno i neka škola počne s radom.

Radi se o jako važnom društvenom projektu. U Mostaru niz godina u Pavaroti centru egzistira Rock škola koju pohađaju mladi ne samo iz cijelog grada, nego iz cijele BiH. Tu je i Koledž ujedinjenog svijeta. Mnogo je projekata koji potvrđuju da su mladi, kao i roditelji i prosvjetni radnici prerasli podjele koje im nameću političari. Muzička škola može biti prvi korak koji će sistem poduzeti da krene u proces ukidanja podjela. U muzičkoj školi nema nacionalne grupe predmeta, vjeronauke i drugih stvari koje se koriste kao izgovori za zadržavanje aparthejda u obrazovanju. To ne može biti prepreka kad je muzika u pitanju.

Opće poznato je da je jezik muzike univerzalan i poruka ujedinjenja škola bila bi simbolički značajna upravo i s tog aspekta da ne budemo jedini na svijetu koji i tu univerzalnu kategoriju nastoje etnički omeđiti i provincijalizirati.

Naravno, sama škola bi tako bila kadrovski osnaženija i djeca bi iz toga profitirala. Nema tog mjesta, osim u jeziku gdje muzika prelazi u glazbu. A taj problem, ako je problem, možemo riješiti tako što će se škola zvati i muzička i glazbena. Osim gradonačelnika i Vijeća, pozivam aktere priče o ujedinjenje da ponovo udružimo glasove u tom pravu: OSCE, Ministarstvo obrazovanja HNK te uprave škola. Ja ću, kao i Naša stranka u cijelosti, biti pobornik ovog procesa sve dok on ne bude doveden do kraja“, rekla je Baralija.