Published On: Pet, ruj 10th, 2021

Zaokret u slučaju Schmidta: Bit će ispunjen uvjet Republike Srpske, i Rusija i Kina će dati suglasnost?

Na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel postignut je dogovor o načinu rješavanja krize u BiH, izazvane nepriznavanjem Christiana Schmidta za visokog predstavnika od strane političkih stranaka iz RS-a, ali i od strane stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – Rusije i Kine, piše Skener.info.

Kako saznaje Skener.info u odlično informiranim diplomatskim krugovima, kriza će biti riješena tako što će biti uvažen zahtjev srpske strane iz BiH, Rusije i Kine da se imenovanje Schmidta potvrdi na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

Prema ovim izvorima, na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati suglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomat naslijedi Valentina Inzka na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH.

U cijelu priču i posredovanje u vezi s razrješenjem krize bit će uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju stranku CDU očekuju presudni izbori 26. rujna. Primjetno je i da zadnjih tjedana SAD o slučaju Schmidt šuti i da će, kako tvrde izvori spomenutog portala, dati prešutnu suglanost da visoki predstavnik dobije i ovu vrstu verifikacije.

Sugovornici Skener.info upućeni u političke (ne)prilike u BiH kažu da je skoro neprimjetno prošlo priopćenje Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH u kojem su naveli da “rusko veleposlanstvo nije protiv Christiana Schmidta”.

– Cijenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja na balkanskom smjeru. Ali prema Christianu Schmidtu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobiveno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

guest
nije obvezno
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x