Published On: Tue, Apr 23rd, 2013

IPAK JE ŽIV: Zhvonko zabrinut za poklonjene javne fotelje

Iako se broj pojavljivanja Zvonkudina  od Platforme u medijima proporcionalno smanjio kako se približava dan kada će SIPA krenuti u akcji privođenja odgovornih zbog nelegalne trgovine energijom preko Beograda, za što se sumnjiči i junaka naše priče, Zvonkudin se jučer pojavio u Oslobođenju. Porobljen i dalje. Već 11 mjeseci imamo krizu u Vladi FBiH i cijelom entitetu koju je izazvao jednostrani postupak SDP-a kojim su oni napustili platformu i suradnju sa SDA, HSP-om i NSRB, rekao je u intervjuu za sarajevskoOslobođenje predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić te dodao kako je SDP pokušao napraviti neku parlamentarnu većinu s dva HDZ-a i SBB-om, no neuspješno.
Svašta je nešto započeto a malo toga je dovedeno do kraja. Ovi koji se nalaze u javnim poduzećima više nikom ne podnose izvještaje o svom radu.
-Zbog toga imamo u posljednjih 11 mjeseci sukobe unutar Vlade FBiH i nedefinirane odnose u Parlamentu FBiH. Cijelo to vrijeme bavimo se pokušajima smijenjivanja pojedinih ministara ili cijele Vlade FBiH. Isto tako, bavimo se smjenama rukovodstva parlamenata, a u međuvremenu politička kriza sve više eskalira, izjavio je Jurišić.
 
Njega brinu direktorska mjesta “bez kontrole”
Jurišić je rekao i kako su se u posljednjih godinu dana stvari promijenile i zablokirani mnogi procesi. Naveo je kako danas imamo kaos u javnim poduzećima jer nema uprava niti imenovanih direktora.
-Svašta je nešto započeto a malo toga je dovedeno do kraja. Ovi koji se nalaze u javnim poduzećima više nikom ne podnose izvještaje o svom radu. Potom, današnja Vlada FBiH ima neke favorite među javnim kompanijama i to samo zbog stranačkih interesa. Sve je to rezultat močvarnoga stanja u Vladi FBiH. Ne zna se tko je s kim u toj vladi partner, nego se sve mijenja od sjednice do sjednice. Uzimajući sve to u obzir, lako je konstatirati da projekt platforme nije uspio, rekao je Jurišić te dodao kako projekt platforme ipak nije do kraja izgubljen.
 
Odgovara mu OHR-ova Vlada
-Ova vlada samo treba nastaviti raditi svoj posao, sve dok je u postojećem sazivu. Ministri moraju nastaviti odgovorno raditi svoj posao, unatoč nepremostivim razlikama među strankama iz kojih dolaze. Tu mislim prvenstveno na odnose SDP-a i SDA, izjavio je Jurišić.
Također, rekao je kako nemam informacija o stvaranju nove većine u Parlamentu FBiH koju bi činili SDP, SBB, SBiH i Stranka pravde i povjerenja (SPP) Živka Budimira.
-Nije mi poznato da se radi o slaganju neke nove većine. No, u Parlamentu FBiH jako je teško zaključiti tko čini većinu. To nam govore činjenice koje vidimo pri usvajanju zakona u posljednje vrijeme. Neki koji su bili parlamentarna većina, pokazalo se da su na suprotnim stranama pri usvajanju zakona. I mi koji nismo bili dio te većine, podržavali smo određene zakone, pa smo time činili većinu, rekao je Jurišić Oslobođenju.
Mišljenja je, pak, kako su ”u Vladi FBiH stvari nešto jasnije” te kako je pozicija HSP-a u toj vladi stabilna.
Dnevnik.ba