Published On: Uto, tra 23rd, 2013

VRHOVNI SUD O ČOVIĆU, NAKON 12 GODINA PROZIVANJA: Nije kriv

Uz brojne nedostatke optužnice Županijskog tužiteljstva, koje uopće nije potenciralo dokazati zajedničku djelatnost optuženih, podvučene i brojne kontradiktornosti optužnice, pa čak i diletantsko izjednačavanje prodaje vlasničkog kapitala sa ustupanjem.
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravomoćno je oslobodio Dragana Čovića i još šestero optuženih u predmetu privatizacije “Eroneta”.
Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru je 27. lipnja 2011. godine, također, nepravomoćnom presudom oslobodio Čovića i ostale.
Prema prvostupanjskoj presudi koju je Vrhovni sud FBiH sada potvrdio, optužnica je podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne zastare, koja vrijedi za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti. Taj rok je istekao u rujnu 2009. godine.
Sudsko vijeće je utvrdilo brojne nedostatke optužnice Županijskog tužiteljstva, koje uopće nije potenciralo dokazati zajedničku djelatnost optuženih u inkriminirajućim radnjama koji im se stavljaju na teret. U mnogim tezama podvučene su brojne kontradiktornosti optužnice, među kojima spada i to što “prodaju vlasničkog kapitala izjednačava sa ustupanjem”.
Dragan Čović, kao bivši predsjednik Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekomunikacija (HPT), te članovi Upravnog odbora HPT-a Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukića Ivan Baćak i Slavica Josipović, kao i bivši direktor ove kompanije Marinko Gilja, bili su optuženi da su 1999. godine počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja, jer su u namjeri da ne izmire dug prema tadašnjem Federalnom ministarstvu obrane (FMO) u iznosu od 4.674.059 KM, ova sredstva cesijom prenijeli na poduzeća ”Hercegovina osiguranje”, ”Alpina Commerc” i ”Croherc”. Zatim su izmirili dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” d.o.o. Mostar.
Nada Dalipagić, braniteljica Vladimira Šoljića potvrdila je za agenciju Anadolija da je donesena oslobađajuća presuda u slučaju ”Eronet”.
Županijsko tužiteljstvo Mostar se žalilo na presudu Županijskog suda u Mostaru, i to zbog ”bitnih povreda odredaba postupka i netočno utvrđenog činjeničnog stanja”.
Vrhovni sud FBiH je održao sjednicu 20. ožujka 2013. godine. Stranama u postupku danas je uručena presuda u kojoj se navodi da je ”žalba tužiteljstva odbijena i potvrđena prvostupanjska presuda”.
”Tužiteljstvo nije pružilo nijedan jedini dokaz o krivnji optuženih. Ja podržavam u cijelosti odluku i Županijskog suda i Vrhovnog suda FBiH.
Nije bilo nijedno jedinog dokaza da su optuženi počinili kazneno djelo i da je nastala nekome šteta iz tog kaznenog djela”, rekla je Dalipagić za agenciju Anadolija.
Presudom Županijskog suda u Mostaru od 15. listopada 2004. i Vrhovnog suda FBiH od 28. veljače 2005. prijenos dionica ”Eroneta” s nekadašnjeg HPT-a na tri spomenuta poduzeća označen protupravnim te je ”Eronet” vraćen starom vlasniku HPT-u, odnosno Federaciji BiH.
Suđenje Čoviću i ostalima počelo je 11. svibnja 2011. godine. Održano je svega pet ročišta, a suđenje je okončano nakon nepuna dva mjeseca, 27. lipnja.
U svojstvu svjedoka saslušani su tadašnji direktori poduzeća ”Hercegovina osiguranja” Miroslav Rupčić, ”Alpina Comerca” Veselko Vukoja i ”Croherca” Marinko Planinić, kao i Snježana Zelenika, koja je bila zapisničarka na spornoj sjednici Upravnog odbora HPT-a na kojoj je odlučeno o prijenosu dionica ”Eroneta”. Saslušani su i Zlatan Dedić, tadašnji pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju Federacije, Ivan Zovko, šef računovodstva HPT-a, te Slavica Aničić, financijska vještakinja.