INZKO: Ozbiljno se bavim mišlju da otpustim sve domaće suce u BIH i dovedem strane

Valentin Inzko dao je interview za Telegram.hr. Na pitanje da prokomentira odluku Milorada Dodika da raspiše referendum o pravusudnim institucijama BIH Inzko odgovara “Neodgovornost – to je prva riječ koja mi pada na pamet”. Neodgovornost prema građanima RS-a koji su glasovali za njega , vjerujući da će on povesti BiH naprijed. Ovakvom odlukom moguće je samo dublje gurnuti RS  u izolaciju, a cijelu zemlju u dublju krizu. Igra se vatrom i do sada mu je dobro išlo. Međutim ovog puta je otišao predaleko i mislim da je to već shvatio.

RS je usvojila odluku koja nadilazi njene nadležnosti i to unatoč upozorenjima Međunarodne zajednice da to ne čini.

Jednostavno rečeno Repulika Srpska ne može odlučivati o pitanjima koja su uređena na državnoj razin ili da budem posve izravan jedan dio države ne može glasovati o pitanjima koja reguliraju živote građana cijele BIH.

Zanimljivo da se Inzko u izjavi Telegramu poziva i na Ustav BIH, što će svakako biti zanimljivo Hrvatima u BIH:

“U Ustavu jasno stoji da je država, a ne entiteti, nadležna za međuentitetsku i međunarodnu provedbu krivičnih zakona, a Ustavni sud je potvrdio zakone kojima su utemeljene pravosudne insttucije na državnoj razini. Ovakav referendum predstavlja temeljno kršenje Daytona.

Zanimljivo je da Inzko nije ovoliko obožavao Ustav kada je kršio Daton 2010-e godine iako ga plaćamo da ga štiti. A nije ispoštovao niti odluku Ustvnog suda koji je poništio Statut Mostara, koji je donio njegov prethodnik.

Inzko dodaje da je spreman povući i bonske ovlasti u cilju zaštite Daytona od Dodika. Što ih onomad nije povukao protiv sebe samog nije rekao.

Inzko je prokomentirao i stanje u sudstvu u BIH:

Građani trebaju nekorumpirano sudstvo, možda bismo trebali razmisliti o vraćanju međunarodnih sudaca i tužitelja? To je samo ideja.

O stabilnosti BIH i njenih institucija Inzko potom izvaljuje stari pamflet koji govori koliko on uopće razumije razvalinu među političkim elitama koja postoji u BIH i besmisao prinudnog koaliranja potpuno suprotnih političkih programa. Inzko govori o tome kako političari moraju biti ujedinjeni i reformirati zemlju a prešućuje, ili pak ne vidi, da postojeći koncept BiH u vlast prema zakonu gura opcije koje imaju potpuno različite ciljeve reformi u BIH:

 BIH ima pravnu infrastrukturu i svoje institucije na svim razinama. Sve to je preduvjet da zemlja krene naprijed. Da bi institucije funkcionirale potrebno je iskazati pozitivnu političku volju. Očekivanja su velika. Političari trebaju provesti reforme. To je jedini put ka boljoj socioekonomskoj klimi. Reforme čekaju. Za njihovu provedbu potrebna je stabilnost i jedinstvo političkih čimbenika. Na žalost to trenutno nije slučaj.

Ovaj pasust teksta trebalo bi  u školama izučavati kao fascinantan dokaz trajno ukorijenjene gluposti u uredima Visokih predstavnika u BIH.

Inzko je govorio nešto i o napadu na Vučića. “To je za najstrožu osudu. To se nije smjelo dogoditi. Osobito ne u Potočarima. Kao što su rekle majke Srebrenice , to je uvreda njihovoj boli, Njihov jasan stav o tome, dobar su temelj da se okrene nova stranica. Koraci koje je Vučić poduzeo nakon toga treba osobito pozdraviti. Trebamo nove politike. Politički lideri trebali bi biti stupovi smirenosti i stabilnosti, a ne pokretači nesporazuma. Možda se balkanski Willy Brandt nije još rodio, al nema razloga ne slijediti njegovu politiku pomirenja i suradnje.

Inzko dakle nema nikakvih moralnih skrupula ispucati frazu kako političari trebaju biti stupovi smirenosti i stabilnosti. Pri tome opet ne navodi vlastitu ulogu u širenju nestabilnosti u BIH miješanjem u unutarnja pitanja BIH , formiranje nestabilnih vlada, dovođenjem na vlast fašista i kriminalaca te oduzimanjem ustavnih prava na predstavničku demokraciju jednom od tri konstitutivna BH naroda. Preko svojih usta, ovaj lik, doista izbazuje što mu padne na pamet ne pokušavajući shvatiti koliko sam sebe kompromitira.

poskok.info

more recommended stories