Ukidanje online komentara – rješenje ili problem?

Presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija 2013. godine je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetitelja bez obzira jesu li anonimni ili ne. Ovu presudu je nakon uloženih žalbi 16.6.2015. Europski sud opet potvrdio. Ovakva odluka Europskog suda za ljudska prava izazvala je mnoge reakcije medijske zajednice u cijelom svijetu.

Protiv ovakve odluke Europskog suda ustala je Inicijativa za pravnu obranu medija (MLDI), u kojoj smatraju da je navedena presuda u suprotnosti s praksama i zakonima Europske unije. Odluka Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava mogla bi utjecati na sve buduće sudske slučajeve slične naravi, pa tako i sudske slučajeve u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji već su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetitelja portala, prenosi Analiziraj.ba. Online mediji pristupaju različito ovom problemu.

 

Odluka Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava mogla bi utjecati na sve buduće sudske slučajeve slične naravi, pa tako i sudske slučajeve u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji već su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetitelja portala. Nakon presude Europskog suda za ljudska prava, nameću se pitanja: koliko su urednici online medija svjesni ovog problema? koje su mogućnosti samoregulacije? Je l ukidanje komentara adekvatno rješenje? treba li zakonski regulirati online medije? kako sačuvati slobodu govora na internetu?,