Published On: Pet, lip 7th, 2013

INZKO: Ovo je bila otmica SORENSEN: Ovo je bila demokracija

Nisu samo domaći političari nesuglasni reagirajući na sinošnju blokadu zgrade zajedničkih institucija u BiH, čak i dva visoka predstavnika misle drugačije

Veliki broj uglednih bankara i financijskih stručnjaka koji su sinoć u trenucima nervoze napali i šefa osiguranja zgrade kako bi se pokušali sami probiti kroz masu koja je opkolila zgradu čvrsto je odlučio angažirati međunarodne odvjetnike i tužiti BiH. Oni će od BiH i organizatora demonstracija tražiti financijsku odštetu zbog pretrpljenog straha i patnje, ali i nadomjestak novca za propale zrakoplovne karte, neplanirano plaćanje hotelskih računa zbog dužeg ostanka i gubitak svojih dnevnica.

U tome su najviše odlučnosti pokazali austrijski i njemački “eksperti”, jer su iz zatočeništva obavijestili svoje vlade kako su oteti i zatražili žurno oslobađanje.

To je u gostovanju na javnom TV servisu praktično ponovio i visoki predstavnik Valentin Inzko. 

S druge pak strane, specijalni predstavnik Europske unije u BiH i Voditelj izaslanstva Europske unije, Peter Sorensen je izjavio da su mirni protesti građana sastavni dio demokratskog života.

– Za održavanje prosvjeda, odgovorne su agencije za provedbu zakona, organizatori i svi sudionici – a sve u skladu s važećim zakonima. Želio bih  zahvaliti agencijama za provedbu zakona za njihov doprinos smirivanju cjelokupne situacije uz miran završetak prosvjeda. Jučerašnji prosvjed je jasan zahtjev upućen izabranim dužnosnicima u BiH na svim razinama vlasti da rade ono za šta su izabrani – rad u interesu građana.

U izjavi navodi kako je bio iznenađen zajedničkim ciljem građana iz različitih sfera života te uočio potporu koja im je pristizala iz ostalih dijelova zemlje.

– Građani su poslali jasnu poruku koja se mora shvatiti – da bi posao dobrog upravljanja vlasti trebao biti važniji od posebnih interesa ili stranačkih politika – izjavio je Sorensen.

Dnevnik.ba