Published On: Pet, lip 7th, 2013

“PATRIOTSKA” POSLA: Kako se unosno prodavalo bh naoružanje u Siriji, Libiji, Gruziji….

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe za kaznena djela u svezi s uništavanjem viškova naoružanja i ostvariavnje protupravne imovinske koristi od oko pola milijuna KM.

Optužnica je podignuta protiv Marija Šege iz Sarajeva, Šefika Hasanovića zvanog Šeške iz Novog Travnika te Muhameda Gurbete iz Bugojna.

Oni se terete da su u razdoblju od 2007. do 2009. godine Šego i Hasanović kao službene osobe u institucijama BiH odnosno Ministarstvu odbrane te optuženi Gurbeta kao direktor poduzeća “Binas” d.d. Bugojno počinili kaznena djela nesavjesni rad u službi, zlouporaba položaja ili ovlasti i produljeno kazneno djelo krivotvorenja isprava.

Istraga Tužiteljstva i policijskih agencija utvrdila je zlouporabe kojima su stotine tisuća granata i minskoeksplozivnih sredstava umjesto uništenja, ostale u opticaju te na taj način ugrožavale sigurnosnu situaciju u BiH.

Navedena kaznena djela počinjena su na način da viškovi naoružanja, uključujući granate, mine, ručne bombe, tromblone, upaljače i druga eksplozivna sredstva koja su bila određena za uništavanje nisu uništena, iako su naplaćena sredstva za njihovo uništavanje. Krivotvorenom dokumentacijom lažno je prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena, a ona su ostajala u skladištima, što je utvrđeno provedenom istragom kada je pronađena velika količina minskoeksplozivnih sredstava koja su lažno prikazana kao uništena.

Lažno je prikazivano uništavanje minskoeksplozivnih sredstava koja su kasnije, procesom delaboracije, rastavljana pa su dobivene sirovine prodavane, čime je ostvarena znatna imovinska korist.

Optuženi su na različite načine ostvarili nezakonitu imovinsku korist i oštetili državu BiH za iznos od oko pola miliona KM. Oni se i terete da su određena minskoeksplozivna sredstva koja su trebala biti uništena prepravljana te dalje prodavana kao nova.

SIPA već mjesecima radi na istrazi u ovom predmetu, a ona podrazumijeva i sklapanje štetnih ugovora MOBiH s firmama iz Hrvatske, u što su, također, upletene i mnoge osobe iz državnih institucija. Prerađeno oružje tako je završavalo u Siriji, Libiji, Gruziji… te mnogim afričkim državama. SIPA će uskoro saslušati brojne druge osobe u ovom predmetu.

Dnevnik.ba