Published On: Tue, Dec 31st, 2013

Inzko napisao pismo Čoviću: Ukinuta je zabrana obavljanja izvršnih funkcija

The international community's top peace envoy to Bosnia, Austrian diplomat Valentin Inzko, speaks during a news conference in the capital SarajevoVisoki predstavnik Valentin Inzko danas je uputio pismo Draganu Čoviću u vezi s Odlukom visokog predstavnika od 29. ožujka 2005. godine kojom se Čoviću zabranjuje obnašanje izvršnih funkcija sve dok ga visoki predstavnik izričito za to ne ovlasti ili dok se sudski postupak koji je pokrenut protiv njega ne okonča, zavisno koji uvjet bude ispunjen prvi.

Na osnovu informacija dobijenih od Vrhovnog suda Federacije BiH, sudski je postupak iz 2005. godine, po shvaćanju visokog predstavnika, okončan.

Stoga, zabrana koju je visoki predstavnik nametnuo za Čovića u vezi s obnašanjem funkcija u izvršnoj vlasti, na svim nivoima vlasti, više nije na snazi.

Visoki predstavnik je također podsjetio Čovića da svi oni koji se nalaze na funkcijama koje im je povjerila javnost imaju obavezu da vrše svoje dužnosti pridržavajući se najviših etičkih standarda i u skladu sa svim važećim zakonima i propisima,priopćeno je iz OHR-a.

 

Fena