Inzko je manipulator i lažov, kao i drugi visoki predstavnici

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik iznio je danas niz optužbi na račun visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, nazvavši ga “manipulatorom koji zamjenjuje teze i lažovom”.

Osporavajući navode iz Izvještaja visokog predstavnika koji je predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, Dodik je na press – konferenciji u Banja Luci rekao da Inzko pokušava “upornim zamjenama teza za rušenje Dejtonskog sporazuma da okrivi RS i njeno rukovodstvo, a u suštini sve što je radio visoki predstavnik je bilo rušenje tog sporazuma”. Dodik je ustvrdio da je Inzko “kršio svoj mandat koji ima po Dejtonskom sporazumu, miješajući se u ustavnu strukturu, te donoseći odluke i rušeći zakone”.

“Zamjena teza se odnosi na to da se brane nadležnosti koje ne pripadaju Ustavu BiH, gdje se navodi da RS pokušava da, navodno, ospori reforme tako što želi da ih vrati na nivo RS-a. To je klasična zamjena teza i podvala, svojstvena Inzku. BiH ima 10 nadležnosti koje RS poštuje i nijednu nismo osporili, ali osporavamo nasilje visokog predstavnika koje je on činio”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Inzka je nazvao “najvećim rušiteljem Dejtonskog sporazuma” i optužio da je napravio institucionalnu krizu u BiH, a sada krivi političke partije zašto ne rade. Tvrdi da je on to činio “masovno, nezakonito, kriminalno, te da su to činili svi visoki predstavnici i koristeći političku moć velikih zemalja, pribavili su sebi velika ovlaštenja koja nisu dio Mirovnog sporazuma”.

Taj sporazum su krišili, navodi, nametanjem zakona i “radeći sve što su radili”. On kaže da izvještajem koji je podnio UN-u Inzko pokušava da “amnestira sve visoke predstavnike od pravnog nasilja, pa i sebe samog i da nastavi s istom praksom”. “RS nastavlja s obranom Dejtonskog sporazuma, onako kako u njemu piše, a ne onako kako su ga napravili i pokušali da ga provedu visoki predstavnici”, dodao je entitetski predsjednik.

Inzko je, kaže, putem OHR-a podmetnuo sporni izvještaj, “klevećući RS na najgori mogući način”, s tendencijom koja je bila jasna, da je RS pretpostavljeni krivac za sve što se dešava, a oni koji ruše Dejton “dobri su momci”. “Visoki predstavnik je manipulator i podmetač lažnih ocjena i nastavlja da održava nemoguću situaciju koja podrazumijeva zloupotrebu autoriteta koji je dobio Dejtonskim sporazumom”, ustvrdio je Dodik.

Naveo je primjer Mostara i raniju odluku visokog predstavnika za taj grad, kao još jedan “dokaz laži visokog predstavnika”. Također, je dodao i da što se tiče OHR-a, on nema nikakvog značaja u Dejtonskom sporazumu, jer u tom sporazumu postoji samo visoki predstavnik, a ne njegov ured, koji je “pomoćno osoblje”.

“OHR se razvio u monstruma svih ovih godina i napravio međunarodni kriminal, kršeći međunarodne sporazume. To osoblje je svih ovih godina činilo utjecaj na Ustavni BiH, koji je mijenjao ustavnopravni poredak u BiH. To su osigurali, jer je visoki predstavnik ranije nametnuo zakon o tome. To nigdje na svijetu ne postoji, već samo u nedovršenim državama kakva je BiH, i to će je dovesti u još nezavidniju poziciju”, rekao je Dodik.

Također, Dodik je optužio Inzka da nije govorio o svojim greškama o ukidanju odluke SIP-a u FBiH, te da nije govorio da je, kako navodi, zabranio nekim ljudima da se bave svojim poslom. “Ključno pitanje Izvještaja jest permanentni utjecaj na Ustavni sud BiH”, kazao je Dodik i dodao da Inzko hvali odluku o imovini, koja je, po njemu, politička odluka, donesena mimo Ustava, pod uticajem OHR-a i nekih veleposlanstava.

Kao Inzkovu “laž” naveo je i to da je rekao da postoji vlada BiH, a koja ne postoji, jer postoji Zakon o Vijeću ministara. Iznoseći i podatak da su mjesečna primanja visokog predstavnika 40 000 eura, Dodik je rekao da Inzko “predano skuplja taj novac i nosi u Austriju, a ne plaća obaveze”. Za Paddyja Ashdowna je, također, dodao da je “očiti primjer međunarodne korupcije”, te da je kupio kuću u Jablanici za minimalnu cijenu, a prodao za četiri puta veću, što je za Dodika “sofisticirani lopovluk”, a obratio se i novinarima da “nikada o tome nisu imali hrabrosti da pišu”.

Kakva je međunarodna pravda, Dodik kaže da se vidi i iz današnje haške odluke o hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, navodeći da je Haški sud politički sud, a ne sud pravde. “To je sud skrojen da bi samo napravio krivicu za Srbe i ne smijemo se pomiriti s tom činjenicom”, dodao je Dodik i upitao kako je moguće da taj sud osudi hrvatske generale iz BiH (Kordić i drugi), a nisu bili na lokacijama na kojima su činjeni zločini, a Gotovinu koji je zapovijedao oslobodi.

Nazvao je sve to nepravdom i rekao da taj sud sam sebe minimizira, jer je sada u drugom postupku donio sasvim drugu odluku, što po njemu govori o “međunarodnoj pravdi i strancima koji sjede i u BiH i po istom klišeu nastoje da održe priču o krivici Srba i RS-a”.