BBC: Gotovina i Markač nisu pokazali emocije!

Svjetski mediji izvijestili su o oslobađajućoj presudi koju je žalbeno vijeće Haškog suda izreklo generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Britanski BBC izvijestio je i o atmosferi u sudnici.

“Niti jedan (od dvojice generala) nije pokazao emocije zbog izricanja presude, ali oni koji su ih podržavali u galeriji sudnice grlili su se međusobno i pljeskali kad su čuli presudu”, naveo je BBC.

“Prolomio se pljesak tisuća ljudi koje su se na zagrebačkom glavnom trgu okupile zbog gledanja presude uživo na velikom videozidu”, nastavljaju.

Podsjetili su i na mimohod branitelja te na bdijenje u crkvama diljem države, gdje su uz svjetlost svijeća branitelji i biskupi pozivali sve da “dignu svoj glas protiv nepravde”. 

presudi hrvatskim generalima je izvijestila i agencija AFP, koja navodi i da će Hrvatska u srpnju ući u Europsku uniju budući da je ispunila uvjet izručenja osumnjičenika za ratni zločin Haškome sudu. Događaj je popratio i Reuters,SpiegelChicago Tribune

No, BBC je prenio najviše atmosfere u svojoj prijelomnoj vijesti.

“I Ante Gotovina i Mladen Markač smatrani su herojima diljem Hrvatske”, zaključuje BBC.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pročitalo je presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i oni su od danas slobodni ljudi.

U Hrvatsku će biti dopremljeni avionom Vlade u popodnevnim satima. Istovremeno, u hrvatskim se gradovima slavi.