Published On: Thu, Jun 29th, 2017

INTERVJUI Dodik: Hrvatska i Srbija se moraju vratiti u Vijeće za implementaciju mira

Predsjednik Republike Srpske smatra i da je jedini način da BiH bude održana kao jedinstvena zemlja — izvorni Daytonski sporazum, ocjenjujući i da su Srbija i Hrvatska neopravdano potisnuti iz Vijeća za implementaciju mira u BiH i da je neko htio globalnu igru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najmoćnija zemlja u regionu, od koje zavisi regionalna stabilnost u svakom pogledu.

Dodik je za RTRS rekao i da Srbija nema aspiracija da bilo šta uradi na urušavanju integriteta i cjelovitosti BiH, ali da ne odustaje od toga da podrži ono što je daytonsko pravo RS.

On je izrazio očekivanje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odnose između Srbije i RS podići na još višu razinu i da će mu funkcija predsjednika omogućiti da se bavi više regionalnim i globalnim političkim pitanjima.

Dodik je rekao i da sa Vučićem ima odlične odnose, pune uvažavanja.

On je precizirao da je Srbija najmoćnija zemlja u regionu i da od nje ovisi regionalna stabilnost ne samo u pogledu sigurnosti nego i ekonomije, sistema komunikacija, transfera plina.

Predsjednik Republike Srpske smatra i da je jedini način da BiH bude održana kao jedinstvena zemlja — izvorni Daytonski sporazum, ocjenjujući i da su Srbija i Hrvatska neopravdano potisnuti iz Vijeća za implementaciju mira u BiH i da je neko htio globalnu igru.

Upitan o članstvu BiH u NATO, Dodik je rekao da to nije realno i da RS ne želi granicu sa Srbijom, kao i da nema razloga da BiH ne bude neutralna.

Dodik kaže i da je RS spremna da vodi dijalog i sa institucijama BiH, ali samo uz potpuno uvažavanje, te da Sarajevo mora biti deinstitucionalizirano ukoliko želi da održi BiH, prenosi RTRS.

Govoreći o narednim izborima, Dodik vjeruje da će građani za predsjednika Republike Srpske izabrati kandidata SNSD-a, a on će nastaviti da se bavi politikom, ne otkrivajući da li će biti kandidat za neku od funkcija.