Published On: Pet, kol 17th, 2018

Inspektori u Federaciji još uvijek rade po zakonima iz Jugoslavije

 

Iako se stalno govori o reformama, približavanju BiH punopravnom članstvu u EU, i danas se provode zakoni koji su stari po 30 godina i koji su pisani još u vrijeme bivše Jugoslavije, piše Večernji list BiH.

Kako se i danas baštine stari zakoni iz doba SFRJ, vidi se i iz objave Federalne uprave za inspekcijske poslove koja izvješćuje kako je na Graničnom prijelazu Izačić sanitarni inspektor zabranio uvoz i stavljanje u promet pošiljke kakaa u zrnu ukupne težine 23.214,81 kg, podrijetlom iz Obale Bjelokosti i Svetoga Tome i Principa, nabavne vrijednosti blizu 100.000 KM (51,072.58 €).

Primjeri i inspekcije

Prilikom laboratorijske kontrole kakvoće proizvoda utvrđeno je kako pošiljka ne zadovoljava mikrobiološke kriterije prometa na tržištu BiH te se na osnovi članka 26., stavka 1., točke 4. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (Službeni list SFRJ, broj: 53/91) i članaka 12. i 20. Zakona o hrani BiH (Službeni glasnik BiH, broj: 50/04 ), ne može uvesti niti staviti u promet, stoji u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz priopćenja je vidljivo kako inspektori i dalje rade po zakonu iz bivše SFRJ koji je donesen još 1991. Ova institucija nije jedina u BiH koja radi po starim zakonima iz doba bivše Jugoslavije, a to je pokazalo i istraživanje Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u kojem se ističe kako se veliki broj općina u FBiH i dalje koristi starim prostornim planovima iz vremena bivše Jugoslavije koji su doneseni čak 1980. godine za razdoblje do 2000.

Prostorni plan predstavlja najvažniji strateški razvojni dokument koji određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvitka, ali FBiH nema prostorni plan. Do donošenja prostornog plana FBiH vrijedi planski dokument “Prostorni plan Socijalističke Republike BiH (SRBiH)” za razdoblje 1981. do 2000. u dijelu koji nije u suprotnosti s Ustavom FBiH. Uz to, postoje i lokalni prostorni planovi. Neke od 10 županija u FBiH usvojile su prostorne planove, dok ih većina nema. Neke općine ih imaju, a neke ne.

Prostorni planovi

Usvajanje i usklađivanje prostornih planova na svim razinama vlasti u BiH od ključne je važnosti za izgradnju jer urbanističku suglasnost, kao jednu od ključnih dozvola u postupku ishođenja dozvola, nije moguće pribaviti ako neko postrojenje nije uvršteno u postojeće prostorno-planske dokumente, stoji u izvješću Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA), prenosi Večernji list.

Zbog toga na razini Federacije BiH vlada opća konfuzija zbog neusuglašenosti zakona između pojedinih razina vlasti. Kao primjer tog kaosa napominju kako postoji neusklađenost između Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH sa županijskim zakonima o prostornom planiranju i građenju, uključujući i podzakonske akte, a u pogledu nadležnosti izdavanja urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje.

Na prostoru FBiH čak 40 posto općina i gradova uopće nema donesene prostorne planove, zbog čega postupak izdavanja građevinskih dozvola traje u nekim slučajevima i dulje od godinu dana. U općinama i gradovima u kojima su prostorni planovi doneseni u 33 posto slučajeva ti planovi uopće nisu usuglašeni s prostornim planovima županija.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare