Published On: Ned, ožu 31st, 2013

Incident na Plitvicama – novi detalji: Branitelji napustili obljetnicu Krvavog Uskrsa!

Prilikom obilježavanja obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama i pogibije policajca Josipa Jovića došlo je do incidenta. Ojađeni činjenicom da nitko iz Vlade i Sabora, osim ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, nije došao osobno se pokloniti prvoj žrtvi Domovinskog rata predstavnici braniteljskih udruga napustili su skup odmah nakon govora generala Josipa Lucića.
Prilikom obilježavanja obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama i pogibije policajca Josipa Jovića došlo je do incidenta. Ojađeni činjenicom da nitko iz Vlade i Sabora, osim ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, nije došao osobno se pokloniti prvoj žrtvi Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih udruga napustili su skup odmah nakon govora generala Josipa Lucića.
Naime, u 12 sati ispred spomen obilježja Josipu Joviću, održavala se komemoracija Josipu Joviću kojoj su nazočili najviši državni dužnosnici, predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kao i predstavnici Ravnateljstva policije, Udruge policije proizašle iz Domovinskog rata te brojni drugi uvaženi gosti.
Međutim, osim ministra Ranka Ostojića, nitko od predstavnika Vlade nije osobno došao. Jedan od razloga je vjerojatno taj da je ovo prvi put nakon 22 godine da se obljetnica Krvavog Uskrsa 31.ožujka 1991. poklapa sa samim danom Uskrsa koji ove godine također pada na 31. ožujka pa je većina dužnosnika taj dan odlučila provesti sa svojim obiteljima, kako vladajući političari, tako i oni oporbeni.
– I nama je Uskrs pa smo došli jer je Krvavi Uskrs jedan od najznačajnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti. Svojim nedolaskom vladajući su pokazali koliko im je stalo do Domovinskog rata – rekli su nam u telefonskom razgovoru neki od branitelja koji su prisustvovali skupu. RIječ je redom o braniteljima koji su i sami sudjelovali u akcijama tijekom Krvavog Uskrsa.
Nakon što su odslušali govor generala Josipa Lucića, branitelji su se mirno okrenuli i napustili skup kad je za govornicu došao izaslanik predsjednika Josipovića Siniša Tatalović. To je bila kap koja je braniteljima prelila čašu i oni su se mirno i dostojanstveno udaljili, a vratili su se tek na misno slavlje koje je predvodio biskup mons. Juraj Jezerinac.
– 31. ožujka 1991. i hrvatskim je braniteljima bio Uskrs pa su, umjesto da slave najveći kršćanski blagdan sa svojim obiteljima, otišli braniti Domovinu – objašnjavaju branitelji zbog čega su protestno napustili skup kad se umjesto predsjednika Republike ondje pojavio njegov savjetnik Siniša Tatalović.
Umjesto vrhovnog zapovjednika nije govorio general, već Siniša Tatalović
Što je najapsurdnije u cijeloj priči, general Josip Lucić, zapovjednik akcije glavnih snaga oslobađanja Plitvica, čiji su govor branitelji jedino slušali, nije govorio u ime predsjednika Josipovića već u ime braniteljskih udruga koje su bile suorganizatori skupa to jest Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90. i Udruge Tigar 90/91 Rakitje. Incident se mogao izbjeći da je predsjednik Josipović, kad već nije mogao osobno doći, poslao nekog od generala koji su i sami sudjelovali u operaciji Plitvice ili načelnika general stožera. Branitelje je iziritiralo, kako su nam objasnili, što je govorio baš Tatalović, iako su ondje bili i savjetnici predsjednika Vinko Kovačić i Vlado Marić koji su i sami bili sudionici Domovinskog rata.
Razgovarali smo s umirovljenim generalom Markom Lukićem, prvim zapovjednikom ATJ Lučko i zapovjednikom akcije specijalne policije na Plitvicama.
– Oni koji predstavljaju institucije ove države za koju je poginuo Josip Jović imali su moralnu obvezu biti danas tu. Prije 22 godine, 31. ožujka 1991. mi smo, ne birajući mjesto i vrijeme kad ćemo ići braniti Hrvatsku, svojom žrtvom jedino mogli osvjetliti obraz hrvatskom narodu na Krvavi Uskrs, a onima koji danas sjede u foteljama omogućiti da obnašaju najviše državne funkcije. Sramotno je da najviši državni dužnosnici nemaju vremena doći na jednu od najvažnijih obljetnica Domovinskog rata nego šalju izaslanike izaslanika koje ni branitelji, a niti hrvatski narod doživljava kao svoje predstavnike. Time obezvređuju žrtvu i tu veliku hrvatsku povijesnu pobjedu – rekao je za Dnevno.hr umirovljeni general Marko Lukić.
‘Predstavnici vlasti ne poštuju i ne cijene žrtve Domovinskog rata
Lukić se pozvao i na govor generala Josipa Lucića koji je jasno istaknuo s čime se to Hrvatska prije 22 godine suočila.
– Hrvatska je prije 22 godine bila izložena terorizmu, nasilnom rušenju demokratski izabrane vlasti od strane velikosrpskih četničkih hordi i na žalost sramne Jugoslavenske armije koja se već tada otvoreno stavila na stranu pobunjenih Srba sprečavajući legalne snage hrvatskog MUP-a u uspostavljanju pravnog poretka narušenog na prostoru Plitvica – ponovio je Lukić glavnu poruku iz govora generala Lucića.
I Marko Lukić i drugi branitelji s kojima smo razgovarali kažu da je njihov današnji protest na Plitvicama prošao mirno i dostojanstveno, bez incidenata i zviždanja. Protest je, kažu, bio njihova spontana reakcija na činjenicu da današnji predstavnici vlasti ne poštuju i ne priznaju žrtve Domovinskog rata niti im je stalo do istine o novijoj hrvatskoj povijesti. Branitelji su zahvalili svima onima koji su, unatoč Uskrsu i unatoč kiši koja je padala cijeli dan, osobno došli na Plitvice pokloniti se prvoj žrtvi Domovinskog rata, policajcu Josipu Joviću, a time i svim hrvatskim braniteljima. Time što su se vratili na misu koju je predvodio biskup Jezerinac iskazali su, kažu, svoje poštovanje Katoličkoj crkvi.
 
dnevno.hr