Published On: Ned, ožu 31st, 2013

Muftija Zukorlić sedam puta otjerao sudske izvršitelje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) od 2009. ignorira pravomoćno rješenje o ometanju posjeda novopazarskog Općinskog suda i odbija iseli svoju knjižaru i Fakultet za islamske studije iz zgrade u centru Novog Pazara koja je i sudskom presudom Višeg suda u Novom Pazaru iz 2012. dodijeljena AD “Unipromu”.
Država, istovremeno, ne čini ništa da se ove sudske odluke provedu u djelo.
Sedam puta su samo od srpnja 2011. do danas sudski izvršitelji pokušavali zgradu isprazne i vrate vlasniku, ali ih je uvijek u tome sprečavalo obezbjeđenje Mešihata, kao i okupljene pristaše muftije Muamera Zukorlića. Policija nijednom nije asistirala sudskim izvršiteljima, zbog, kako je to obrazložio načelnik Policijske uprave Novi Pazar, “visokog rizika za sigurnost u ovom trenutku”.
Tako je bilo i prilikom posljednjeg pokušaja iseljenja 21. veljače 2013. godine, kada je izvršni sudija Osnovnog suda u Novom Pazaru u zapisniku konstatirao da je pred zgradom “vidno uniformisano obezbjeđenje” Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.
Pravni zastupnici “Uniproma” zato su pred Višim sudom u Beogradu protiv Republike Srbije, ali i protiv Mešihata, prije više od godinu dana podnijeli tužbu za naknadu štete.
– Neka naša procjena jeste da je gubitak koji je pretrpjela tvrtka “Uniprom” veći od 700.000 eura. Nije nemoguće da se taj gubitak popne i na milijun eura – kaže za “Blic” odvjetnik Uroš Tešmanović koja zastupa “Uniprom”.
Predstavnici Mešihata su prvi kat zgrade ukupne površine oko 800 četvornih metara, na kojem se još nalazi Fakultet za islamske studije, oteli Džemalu Tahirbegović, koji je s “Unipromom” imao potpisan desetogodišnji ugovor o zakupu zgrade koji je isticao u travnju 2010.
To se dogodilo početkom lipnja 2006. godine, kada je “pod prijetnjom većeg broja osoba” da iseli tvrtku iz zgrade Tahirbegović to i učinio.
Tri godine kasnije tadašnji Općinski sud u Novom Pazaru donio je rješenje kojim se Mešihatu nalaže da napusti prvi kat ove zgrade, zbog “ometanja posjeda”. Mešihat (IZuS) ne samo da nije postupio po ovom rješenju, već je u studenom 2009. ponovljen scenarij iz lipnja 2006, samo što su ovog puta ljudi iz Mešihata preuzeli i prizemlje. U njemu je otvorena knjižara “EL – Kelimeh” u vlasništvu IZuS-a.

IZuS: Vakufska imovina

U IZuS-u tvrde da pravo na ovu zgradu polažu na temelju toga što se na njenom mjestu nalazio objekt koji je predstavljao vakufsku imovinu, čiji je vlasnik Islamska vjerska zajednica u Srbiji, a koja je nacionalizirana 1948.