Utorak, 23 srpnja, 2024

Imotske vile s bazenima bum su na skandinavskom tržištu

Must Read

Imotske vile s bazenima bum su na skandinavskom tržištu
Imotski je na velika vrata stupio na turističku pozornicu. Čak 112 luksuznih vila za odmor, od kojih većina ima bazene, iznajmljuje se na području grada Imotskog i osam općina Imotske krajine. Prije 10 godina u Imotskoj krajini bile su registrirane samo dvije kuće za odmor, a puštanje u rad tunela Sveti Ilija kroz Bikovo, što ih je približilo Makarskoj rivijeri na 20-ak minuta vožnje, dalo im je snažan vjetar u leđa.
Poduzetni Imoćani bacili su se na adaptaciju svojih obiteljskih kuća i na obnovu djedovine te su uložili, kako se procjenjuje, oko šest milijuna eura i sada u ponudi imaju respektabilan broj objekata.
– Zadnje tri godine rastemo više od 100 posto! – zadovoljan je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski.
– Malo kuća je građeno od nule. U ponudi su najvećim dijelom nove obiteljske kuće koje su prilagođene turističkoj ponudi. Većinom je riječ o ulaganjima od 50.000 do 60.000 eura – kaže Kolovrat.
– Mi smo se turizmom počeli baviti iz potrebe. Plaće su male i suprug i ja odlučili smo preurediti obiteljsku kuću u Vinjanima Gornjim, iznajmljivati turistima i popuniti kućni budžet. Adaptirali smo kuću i sagradili bazen, naravno uz kredit i poticaje – kaže Mirela Šumanović koja je sa suprugom Vedranom početnica u iznajmljivanju. Ovog su ljeta primili prve turiste i vrlo su zadovoljni. Popunjenost im je bila 11 tjedana, a komentari i ocjene gostiju puni su hvale i ispunjavaju ih ponosom.
Kolovrat naglašava kako je Turistička zajednica pomogla u prikupljanju dokumentacije svim iznajmljivačima koji su se natjecali za državne poticaje od 40.000 kuna za gradnju bazena i svi koji su ih tražili, poticaje su i dobili.
– U tri godine dobili smo 43 poticaja za gradnju bazena. Najuspješniji smo u Hrvatskoj po povlačenju sredstava za razvoj turističkih sadržaja i infrastrukture – kaže Kolovrat. Mnogi su ponudu obogatili teretanom, saunom, salom za bilijar, pješčanicima, dječjim igralištima.
Tako i vila “Matija” obitelji Šumanović uz bazen ima dječje igralište. Većina imotskih gostiju obitelji su s djecom, ali atraktivni su i skupinama mladih i onima srednje životne dobi koji obilaze obalu od Dubrovnika do Zadra, idu na izlete u Mostar i Međugorje, ali posjećuju i lokalne ljepote i znamenitosti poput Modrog i Crvenog jezera.
Zajedničko svim njihovim gostima je da iznad svega cijene mir i žele uživati daleko od urbane vreve. Imotske vile s bazenima vrlo su popularne na njemačkom tržištu, odakle im dolazi više od polovice gostiju. Osvojile su i izbirljive Skandinavce koji čine 30 posto, a slijede ih Poljaci i Francuzi.
– Imali smo dva puta Hrvate, skupine mladih iz Rijeke i Zagreba. Imamo osam kreveta i kada podijele troškove, nije im skupo – kaže Mirela Šumanović.
Gosti ostaju najmanje tjedan dana, nisu rijetki ni oni koji bukiraju dva tjedna, a poneki iznajmljivači, i to oni najluksuznijih i najskupljih vila, mogu se pohvaliti i gostima koji su odsjeli čak tri tjedna. Iznajmljivači za tjedni najam u sezoni u prosjeku dobiju od 600 do 1200 eura, nakon što im 40% odbiju agencije preko kojih rade.
Prosjek popunjenosti je 12-13 tjedana. Najluksuzniji objekt je u Runovićima. “Luića dvori” imaju unutrašnji i vanjski bazen, saunu, teretanu, stolni tenis, bilijar… U sezoni je tjedni najam stajao 55.000 kn, a upravo su oni rekorder popunjenosti s 20 tjedana! Jednu od luksuznijih vila, s bazenom, teniskim i košarkaškim igralištem, sagradio je i imotski gradonačelnik Ante Đuzel.
Uz iznimku iznajmljivača koji su adaptirali stare kamene kuće u zavičaju, a žive u Splitu ili Zagrebu, većina iznajmljuje kuće u kojima žive. Ljeti se presele u stare kuće u selima, idu k rodbini. U Imotskoj krajini trenutačno je u ponudi više od 800 postelja, u samom Imotskom ih je 302. Dogodine će ih biti više. U pripremi je još 30 objekata.
– Dogodine ćemo sigurno u ponudi imati 150 objekata, ali to neće biti konačan broj. Naša destinacija raste, a oblik smještaja koji mi nudimo nije doživio svoj maksimum – poručuje Kolovrat.
Međutim, imotski turistički pioniri susreću se i s brojnim poteškoćama. Želeći usavršiti engleski, Mirela Šumanović tečaj je upisala u Posušju, jer ga u Imotskom nema, a taksi za osobe s invaliditetom svojim gostima morala je naručivati iz Hercegovine… U turističkoj zajednici im nastoje pružiti maksimalnu potporu, a trude se potaknuti i ostale oblike turističke ponude koji nedostaju.
– Iznajmljivači su napravili iskorak u odnosu na destinaciju, ali trgnuli su se vinari, otvaraju se restorani, organizira se rafting, iznajmljuju se kajaci, bicikli…
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
Imotski
VL/Slavica Vuković

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -