Published On: Ned, tra 14th, 2013

Imate li što prijaviti? Zaboravite na livanjski sir i meso iz Sovića

Gotovo je s carinom, noćnom morom generacija koje su odlazile kupovati u Trst ili dalje na Zapad. Brzo ćemo se naviknuti na činjenicu da nas nakon povratka iz Italije, Slovenije ili Mađarske, neće pitati: “Imate li što prijaviti?”.
Naime, od 1. srpnja slobodno možete otići u Anconu ili Graz kamionom, napuniti ga, recimo, IKEA-nim namještajem, i mirne se duše vratiti doma. Carine nema, jer iz EU-a niste ni izašli. Dakle, bit će svejedno kupujete li robu u Splitu ili Beču, Berlinu, Milanu…, a ni količine nisu važne.
No, to ne znači da ćete na put po EU-u, bez putovnice. Naime, prvim danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom više neće biti carinika, ali će granični policajci i dalje kontrolirati putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole i zelene kartone. No, kad Hrvatska uđe u schengensku zonu, što će se dogoditi najranije 2015. godine, brklje se između Hrvatske i susjednih zemalja koje su članice iz EU-a – miču, što znači da možete i do Berlina ili Pariza, a da vas nitko za putovnicu upitati neće.
Tada će se, dakle, s graničnih prijelaza povući i policija, te pridružiti kolegama carinicima koji se već 1. srpnja sele na istočne hrvatske granice – prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori – gdje će se režim ulaska ljudi i roba pojačati, s obzirom na to da će Hrvati, od Slovenaca, preuzeti ulogu čuvara južne granice Unije, za što je iz Bruxellesa već doznačen priličan novac.
Naši reporteri izvješćuju na koji će se način putovati preko graničnih prijelaza s BiH na dalmatinskom području, s obzirom na činjenicu da ta zamišljena crta, koja razdvaja Hrvatsku i susjednu nam državu, postaje granica EU-a.
Ključne promjene
Na području cetinskoga kraja, granična crta duga je stotinjak kilometara i proteže se vrhovima Kamešnice i Dinare. Iako na tom potezu postoji jedan međunarodni granični prijelaz – Kamensko, te po dva manja prijelaza i privremena pogranična punkta, od 1. srpnja, bitne promjene graničnog režima dogodit će se samo na Kamenskom.
Na tom prijelazu ubuduće bi trebao biti zabranjen promet svim proizvodima animalnog podrijetla, poput mesa, mlijeka, sira i jaja, iako su o tome vođeni dugotrajni pregovori između Hrvatske i BiH, jer je dosad takva roba povremeno prevožena preko granice i na toj lokaciji. Međutim, Kamensko se nije našlo na popisu prijelaza na kojima će se poslije 1. srpnja moći uvoziti ili izvoziti roba te vrste, a jednaki režim vrijedit će i za dva međudržavna prijelaza – Bili Brig (Trnove Poljane) i Prisika – koja su i do sada mogli koristiti samo građani iz pograničnog područja bez mogućnosti uvoza roba.
Unatoč tome, Dalmacija će imati jedan granični prijelaz s BiH na kojem će se moći obavljati uvoz i izvoz svih vrsta roba, pa i onih biljnog i životinjskog podrijetla – a to će biti prijelaz Nova sela-Bijača, službenog naziva Granični prijelaz Metković. Osim toga, ustrojit će se poseban koridor od BiH prema luci u Pločama, jer će susjedna država preko Ploča moći uvoziti samo onu robu koja može ući u EU, a za koju se nedvojbeno utvrdi da zadovoljava standarde Unije.
Međutim, nešto je drugačiji izvozni režim, pa će BIH moći, po posebnim propisima, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u EU s tim da će se ona morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković do ukrcaja na brod u Pločama.
Hrvatska je dobila mogućnost uspostave posebnog režima provoza tereta kroz neumski koridor. Prema tom sporazumu, roba biljnog i životinjskog podrijetla prema Dubrovniku se prevozi u zapečaćenim kamionima, pri čemu se pečati kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli, a ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici. Provoz živih životinja preusmjeravat će se u luke Ploče i Trpanj na Pelješcu, gdje će se takav teret prevoziti trajektom, dok će područjem Neuma biti omogućen prolaz jedino kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika.
Imoćani, ali i njihovi susjedi iz BiH, još nisu dovoljno upoznati što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU. Svakako, doći će do promjena u samom prijelazu granice, no one će biti usuglašene između dviju država. Tako će državljani BiH za prijelaz državne granice s Hrvatskom i dalje prolaziti temeljitu kontrolu od strane carinika i policajaca.
Pregovori u tijeku
U ovom trenutku, a na temelju važećeg bilateralnog sporazuma, Hrvatska priznaje osobne iskaznice BiH kao valjane putne isprave, no od 1. srpnja osobne iskaznice susjedne države tretirat će se kao putna isprava za ulazak u RH, samo ako o tome bude postignut prethodni dogovor.
– Hrvatska će postupati temeljem sporazuma, te u slučajevima da se državljanima BiH dopusti ulazak u RH s osobnom iskaznicom, granična policija će tako i postupiti i zato neće biti potrebne nikakve tehničke ili organizacijske predradnje – poručuju iz MUP-a.
Iako u MUP-u napominju kako su “u tijeku intenzivni pregovori u cilju donošenja novog Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji RH i BiH, koji će evidentno koristiti lokalnom stanovništvu”, koje vode predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Imoćane i njihove susjede zanima i na koji će se način riješiti status vlasnika poljoprivrednog zemljišta koje pojedini građani obiju država imaju sa suprotne strane granice.
Nedvojbeno je da će najviše posla imati granični policajci u Imotskome koji će sada čuvati granicu EU-a. S obzirom na uvjete u kojima sada rade, i Zagreb i Bruxelles trebati će uložiti dodatan novac kako bi im olakšali posao.
saša ljubičić
toni paštar
stanislav soldo
braco ćosić
‘Kako ćemo u šoping?’
Najave da će granica prema BiH nakon 1. srpnja postati svojevrsni kineski zid, zabrinula je Kninjane porijeklom iz BiH, ali i one koji prelaze granični prijelaz u Strmici radi kupnje jeftinijih namirnica u susjednoj državi.
– Sigurno će biti postroženi prelasci što će otežati Hrvatima iz BiH koji ili odlaze u rodna mjesta ili dolaze u Hrvatsku kao turisti, ali vjerujem da će ipak prema njima biti blaži kriteriji. Hrvati koji imaju domovnicu automatski su i građani EU-a, pa vjerujem da će bez obzira gdje živjeli imati jednak status u Uniji. Bilo bi šteta da se Hrvatska prema Hrvatima iz BiH odnosi drugačije – govori nam Tomislav, Kninjanin rodom iz Livna.
Nekima će strože kontrole na granice teško pasti zbog shoppinga.
– Idem često preko Strmice u kupovinu namirnica i odjeće koje su u Bosni znatno jeftinije, tako da će mi ove mjere sigurno povećati troškove kućnog budžeta – nezadovoljna je Marija, jedna od građana Knina koji se zbog blizine granice s BiH u Strmici, koja je samo 25 kilometara od grada, često odlučuju na shopping izlete u susjednu državu.
I. ŠIMIĆ
Na zapad u prometnom traku ‘EU citizens’
Već smo se navikli čekati na graničnim prijelazima, u zračnim ili trajektnim lukama, u koloni za državljane iz trećih zemalja s oznakom “No EU”. Od 1. srpnja morat ćemo pratiti oznaku “EU”, što će  značiti manje procedure i zapitkivanja od strane granične policije ili carinika, ako ste, recimo, doputovali u SAD. 
S.Lj.
Granica šuplja kao ementaler
Buduća granična crta Europske unije i BiH šuplja je kao ementaler. Jugozapadna i sjveroistočna strana planina Kamešnice i Dinare povezane su brojnim cestama, putevima i stazama koje najbolje poznaju pojedinci s one stranu zakona, krijumčari droge, oružja i ljudi. Od 1. srpnja će im taj dio granice biti još zanimljivija za prebacivanje iz BiH u Hrvatsku, jer čim se dokopaju Lijepe naše, nesmetano mogu krenuti prema zapadnoeuropskim zemljama. Da je tomu tako, potvrđuju paljevine planinarskih kuća i obavijesnih točaka HGSS-a u Kurtagića Docu, nedaleko Vagnja, i podno Duvjakuše na Dinari. Sumnja se da su ih zapalili krijumčari, kojima su korisnici tih kuća u planinama bili neželjeni svjedoci. 
T. PAŠTAR
BH-delicija iz – Čaporica
Tvrtka “Eko–sir Puđa” u triljskoj radnoj zoni Čaporice užurbano gradi pogon iz kojega će hrvatskom, a već sutra i europskom tržištu, isporučivati livanjski sir. “Puđa” takav sir proizvodi u Livnu, a glavno tržište im je u Hrvatskoj. U takvim okolnostima vlasnici tvrtke 1. srpnja mogli su staviti ključ u bravu svoje livanjske sirane, pa su proizvodnju odlučili preseliti u Čaporice odakle će od 1. srpnja prema kupcima krenuti sir s certifikatom proizvoda iz Europske unije, a iz Livna će stizat će sirovina i(li) poluproizvodi. 
T. PAŠTAR
U Konavlima sve po starom
Na graničnom prijelazu Karasovići prema Crnoj Gori, od 1. srpnja ništa značajnije neće se promijeniti u nadzoru provoza roba i putnika. Jedina razlika bit će otvaranje mogućnosti da turisti s ruskom putovnicom po ubrzanom postupku dobivaju vize u hrvatskom Konzulatu u Kotoru. 
Slobodna Dalmacija

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare