Published On: Pet, ruj 26th, 2014

Imat ćemo kalifat na Sredozemlju: Njemačka i Britanija ‘čiste’ teroriste

Berlin razmišlja o mogućnosti da se ”označe” osobni dokumenti potencijalnih terorista, piše njemački dnevnik Die welt, navodeći da vlada ”velike koalicije”, u tom smislu, procjenjuje mogućnosti izmjena Zakona o osobnim dokumentima.

Ukazujući na to da je više putovnica potencijalnih terorista zaplijenjeno, mediji pišu da za osobne iskaznice, međutim, važe drugačija pravila i da onaj tko želi putovati preko Turske za Siriju ili Irak, može otići samo s osobnom iskaznicom, prenosi Tanjug.

Prvo suđenje u Njemačkoj

Stručnjak za pitanje sigurnosti u redovima demokršćana Wolfgang Bosbach je, kako prenose mediji, rekao kako bi zato bilo smisleno, ako bi se osobne iskaznice potencijalnih terorista mogle označiti, a ta ideja je naišla na podršku i kod socijaldemokrata.

Mediji prenose izjavu zamjenika šefa Zastupničkog kluba demokršćana u Bundestagu Andreas Schokenhof ida simpatizeri ”Islamske države” najčešće preko Turske putuju za ratne zone i njegovo mišljenje da bi se, možda, važnost osobnih dokumenata, odnosno, osobnih iskaznica, osumnjičenih zato mogla ograničiti samo na Njemačku.

Kada je riječ o Nijemcima, koji se bore na strani IS, u Frankfurtu je počelo prvo suđenje jednom osumnjičenom teroristi, porijeklom s Kosova, zbog sudjelovanja u terorističkoj policiji Islamske države.

Kreshnik Berisha, kosovski Albanac optužen za sudjelovanje u redovima Islamske države odbio je, međutim, prijedlog suca Višeg zemaljskog suda u Frankfurtu o izgledu za blažu kaznu, ukoliko prizna sudjelovanje u IS i odlučio se braniti šutnjom.

Uhićenja u Londonu

”Ja, jednostavno, ne želim ništa reći”, objavio je ovaj 20- godišnji mladić u prvom sudskom procesu u Njemačkoj protiv jednog osumnjičenog člana IS, prenijeli su njemački mediji.

Britanska policija objavila je pak kako je u petak ujutro uhitila dvije nove osobe osumnjičene da pripadaju ili podržavaju islamističku grupu, zabranjenu u Ujedinjenom kraljevstvu.

Osumnjičeni, dva muškarca od 33 i 42 godine, uhićena su na autocesti M6 i smještena u pritvor u Londonu, precizirala je policija u priopćenju.

Dan ranije, devet drugih muškaraca je uhićeno u Londonu, osumnjičenih da pripadaju ili podržavaju islamističku grupu, u ovom slučaju organizaciju El Muhadžirun, poznatu i po imenu “Muslimani protiv krstaških ratova”, zabranjene 2011. godine.

Njihovo uhićenje je u sklopu istrage protiv “islamističkog terorizma” ali ne zbog “neposredne opasnosti za javnu sigurnost”, precizirao je Scotland Yard.

Među devet uhićenoh osoba se nalazi i radikalni propovjednik Andžem Šudari, bivša desna ruka Omara Bakrija, jednog od centralnih figura “Londonistana”, radikalnog islamističkog pokreta sa sjedištem u Londonu od 2000-tih godina, prenijela je Srna.

Akcija bi trebala trajati godinama

Ova uhićenja se događaju u vrijeme kad je premijer David Cameron sazvao britanski parlament na izvanrednu sjednicu na izjašnjavanje o sudjelovanju u zračnim udarima na organizaciju Islamska država u Iraku.

Britanski premijer David Cameron apelirao je danas na Parlament da odobri “višegodišnje” zračne napade na militante Islamske države u Iraku, rekavši da je grupa kriva za “užasnu brutalnost” i da predstavlja izravnu prijetnju za Britaniju.

“Postoji li postoji opasnost za britanski narod? Odgovor je ‘da'”, rekao je Cameron u Parlamentu i dodao kako smatra da akcija treba “trajati godinama” da bi bila efikasna.

On je rekao da se ovdje ne radi o prijetnji negdje na drugom kraju svijeta.

“Ako ne budemo reagirali, suočit ćemo se s terorističkim kalifatom na obalama Sredozemlja i na granici članice NATO-a s proglašenom i jasnom namjerom napada na našu zemlju i naš narod”, rekao je britanski premijer.

Talibani u Afganistanu sve jači

U napadu nekoliko stotina talibanskih boraca na distrikt Adžrestan u provinciji Ganzi, nedaleko od afganistanske prijestolnice Kabula, tijekom posljednjih pet dana poginulo je stotinu ljudi, priopćili su danas dužnosnici, izražavajući bojazan da bi to područje moglo da padne u ruke pobunjenika.

”Provincijska vlada je izgubila kontakt s policijom u distriktu Adžrestan”, izjavio je zamjenik šefa policije Asadulah Safi, prenio je AFP.

”Napadi su počeli prije pet dana i prema prvim izvještajima više od 100 ljudi je poginulo, uključujući 15 kojima su ekstremisti odsjekli glave”, izjavio je zamjenik guvernera provincije Gazni Ahamadulah Ahmadi.

Provincijske vlasti su tražile pomoć od vlade, ali za sada pojačanje nije stiglo, prenosi Tanjug.