Published On: Mon, Sep 28th, 2015

IMA LI MILANOVIĆ SCENARIJ ZA NAJGORI SLUČAJ? Austrija: u javnost procurilo uznemirujuće vladino izvješće s analizom migracije

Uznemirujuće interno izvješće austrijske vlade o azilantima nije bilo namijenjeno javnosti. Ono opisuje stvarni zastrašujući scenarij na osnovi trenutačnog priljeva migranata. Održavanje javnog reda moglo bi biti u opasnosti, a zakonski propisi bi mogle biti stavljene izvan snage. Drugim riječima, moglo bi se dogoditi da svim građanima Austrije budu smanjena njihova prava i slobode. Pod terminom “stavljanje zakonskih propisa izvan snage”, može se raditi o ograničavanju slobode kretanja, uvođenju policijskog sata, izvanrednog stanja ili o nekim drugim mjerama ograničavanja prava i sloboda.
Dokument sastavljen na tri stranice ima natpis: “Posebno izvješće i analiza trenutačne migracijske situacije”. Sasvim u vrhu dokumenta nalazi se logotip austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. Izvješće svakako nije bilo za javnu objavu, ali je upravo dospjelo u javnost.
Policijskim službenim putem poslano je i kolegama u Bavarskoj, a u međuvremenu kruži i internetom. Ono što u njemu piše ima veliki i eksplozivni značaj.
Nakon analize situacije s izbjeglicama i migrantima u raznim zemljama, autori su zapisali i nekoliko ključnih riječi za aktualnu situaciju u Austriji.
A one pozivaju na uzbunu.
Konflikti među migrantima stavljaju zakonske propise de facto izvan snage
Izvješće upućuje na opterećenje državnog sustava – angažiranje policije za reguliranje migranata i “vezanje izvršnih struktura” na rješavanju problema vezanih uz migranstku krizu. Navode se opasnosti za održavanje javnog reda, mira i sigurnosti zbog angažiranja velikog dijela snaga reda (policije) za kontroliranje i sprječavanje ilegalnog ulaza migranata u Austriju. Upozorava se na preopterećenost (ljudi i raspoloživih financijskih sredstava) sustava azila i opskrbe.
Pod dijelom izvješća naslovljenom “Prijetnje” navodi se “opasnost od međuetničkih i međureligijskih sukoba među migrantima i stavljanje izvan snage zakonskih propisa”.
Zamisao da se javni red uruši i da se zakonski propisi stave izvan snage, izazvalo je veliku zabrinutost u Austriji i Njemačkoj.
Austrija je za veliki broj migranata važna tranzitna zemlja, ali jedan dio migranata će tamo željeti i ostati. Ipak, očekuje se da će najveći broj željeti dalje, prema Njemačkoj.
Kada je početkom rujna došlo do velike navele migranata koje Mađarska više nije propuštala kroz svoj teritorij – Njemačka i Austrija složile su se da će primiti dio migranata.
Nije prošlo ni dva tjedna, a opet su se uvele granične kontrole. Od tada se rijeka migranata tiska preko balkanske rute.
Sada Austrija raspravlja o tome može li tako velik broj migranata preopteretiti, a onda i ugroziti njihovu državu.
Iz Slobodarske stranke Austrije postavilo se parlamentarno pitanje o ovom izvješću te je stavljeno na dnevni red za raspravu u austrijskom parlamentu.
Ministarstvo unutarnjih poslova sada pokušava primiriti situaciju i tvrde da izvješće opisuje samo jedan od scenarija,da se situacija svaki dan iznova ocjenjuje i da je trenutačno situacija vrlo sigurna.
Iz Ministarstva su također najprije izjavili da nije jasno tko je dokument sastavio, a onda da je to samo “worst case” scenarij – scenarij za najgori slučaj – odnosno da on opisuje što bi se dogodilo kad bi četiri milijuna izbjeglica iz područja oko Sirije krenulo na put i kad bi u Austriji umjesto 80.000 bilo 250.000 tražitelja azila.
Međutim, naslov dokumenta “Posebno izvješće i analiza trenutačnemigracijske situacije” nikako ne odgovara ovom objašnjenju.
Nadamo se da ćemo uskoro doznati ima li i vlada Zorana Milanovića scenarij za najgori slučaj – jer se on u Hrvatskoj već događa – broj migranata svaki dan raste, sve izvršne strukture vlasti vezane su za rješavanje migrantske krize, a mogućnost ulaska migranata preko najjužnije hrvtske granice predstavlja novu prijetnju hrvatskom turizmu – koji predstavlja najveći udio u hrvatskom gospodarstvu.