Published On: Mon, Sep 28th, 2015

IDEŠ: Finalizirana istraga o Lijanovićevim poticajima

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli finalizira istragu u predmetima koji se odnose na nezakonitu podjelu poljoprivrednih poticaja u 2012., 2013. i 2014. godini iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog čega je federalni proračun olakšan za nekoliko milijuna maraka, saznaje “Avaz” .
S tim u vezi, u proteklim danima saslušani su brojni svjedoci, kako korisnici ovih poticaja tako i službenici u institucijama FBiH. Naši izvori potvrdili su nam da istražitelji obavljaju detaljne provjere kako bi zadokumentirali organizirani kriminal piramidalnog karaktera s obzirom na brojne dokaze o umiješanosti službenika Ministarstva kojim je rukovodio Jerko Ivanković Lijanović.
Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK, potvrdio nam je da se vodi istraga u vezi s malverzacijama pri dodjeli poljoprivrednih poticaja te da se uskoro očekuje donošenje tužiteljskih odluka. O detaljima nije mogao govoriti.
Kako “Avaz” saznaje, istraga je posebno intenzivirana nakon što su mediji objavili izvješće Radne skupine Federalne vlade iz prošlog saziva zadužene za kontrolu raspodjele poljoprivrednih poticaja, a koja je ustanovila drastične slučajeve zloupotreba u ovom području.
admir-arnautovic11
Arnautović: Uskoro tužiteljske odluke
U tom izvješću navedeno je da su poticaji bez kriterija i kontrole dijeljeni putem rođačko-prijateljskih veza, a mahom članovima NSRzB-a. Tako su, između ostalog, ogromni iznosi novca namijenjenog istinskim poljoprivrednim proizvođačima dijeljeni za posjedovanje bikova za koridu ili vlasnicima benzinskih crpki.
Tužilaštvo TK prije nekoliko mjeseci podiglo je optužnice protiv četiri osobe s područja Tuzle, Kalesije i Srebrenika zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo obmane pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti, a koje su vezane uz isplate poticaja u poljoprivredi.
Ruralni razvoj
Riječ je o javnom pozivu koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s Lijanovićem na čelu objavilo u srpnju 2012. u okviru modela ruralnog razvoja, a upravo u vezi s tim ovih dana su saslušani svjedoci iz institucija, kako bi se dobila jasnija slika u vezi sa spregom ovog institucionalnog kriminala.
Tužiteljstvo je otvorio istrage protiv još 12 korisnika poticaja u poljoprivredi u TK, a koje se odnose na područja Čelića, Kladnja, Tuzle, Gradačca i Kalesije.

Odobravano 25 posto od ukupnog priznatog iznosa

Prema rezultatima istrage, resorno ministarstvo odobravalo je poticaje u poljoprivredi u iznosu od 25 posto od ukupnog priznatog iznosa investicije. Tužiteljstvu TK u ovim predmetima asistira i Federalna uprava policije.