Published On: Sub, stu 29th, 2014

Drašković: Kada se slegnu strasti, većini europskih zastupnika će biti neugodno

Ima ih koji drže kako je Hrvatska pokrenula lavinu protiv Srbije i Šešelja samo zbog političkih razloga jer se približavaju predsjednički, a za godinu dana i parlamentarni, ali ne objašnjavaju kojoj političkoj opciji koristi zahladnjenje odnosa Zagreba i Beograda kojemu je Šešelj bio uzrok ili povod.

U Srbiji se ne stišavaju reakcije na rezoluciju o Šešelju koju je izglasao Europski parlament,ali i na hrvatsku deklaraciju i svi se slažu kako je Hrvatska u ovom slučaju uspjela pridobiti euro-parlamentarce za obračun sa Srbijom.

Ima ih koji drže kako je Hrvatska pokrenula lavinu protiv Srbije i Šešelja samo zbog političkih razloga jer se približavaju predsjednički, a za godinu dana i parlamentarni, ali ne objašnjavaju kojoj političkoj opciji koristi zahladnjenje odnosa Zagreba i Beograda kojemu je Šešelj bio uzrok ili povod.

– Hrvatski zastupnici su to pokrenuli zbog straha da Šešelj svojim izjavama ugrožava teritorijalni integritet Hrvatske koja je članica EU i NATO. Taj strah je sada podijelio i EP koji je rezolucijom uvrijedio sam sebe, prije svega jer su preuzeli na sebe ulogu međunarodnog suda koji je Šešelju sudio i koji ga je pustio na slobodu prije izricanja presude. Međutim, EP sudi, ali ne iznosi svoju presudu. Kada se slegnu strasti, većina europskih zastupnika će se osjećati neugodno – kaže bivši šef srpske diplomacije koji je nekada imao vrlo bliske političke stavove s Šešeljevim, Vuk Drašković.

On se ljutito pita “što Europski parlament ne kaže što Srbija treba učiniti! Objesiti teško oboljelog čovjeka, strijeljati ga, protjerati”.

Zagrebački politički analitičar Žarko Puhovski za beogradski Blic kaže kako je najveći problem u slučaju Šešelj što “on krši srpske zakone i prolazi nekažnjeno”. – On koristi govor mržnje i zagovara nasilno mijenjanje granice s Hrvatskom. To što izostaje reakcija veći je problem za Srbiju nego za Hrvatsku, i Srbija će morati početi drukčije se ponašati ako želi članstvo u EU. Ovo je jedna od stvari zbog kojih Srbija ponovo dolazi na loš glas, iz čega se izvukla nakon mukotrpnog i teškog rada – kaže Puhovski dodajući kako se “Šešelj u Hrvatskoj koristi u unutrašnje političke svrhe jer kada je on u pitanju, svi misle isto”.

Sličnog je mišljenja i bivši diplomat i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka,Predrag Simić koji kaže da je slučaj Šešelj “proizvod predizbornih kampanja u Hrvatskoj”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare