Published On: Sat, Nov 29th, 2014

‘Srednjoškolke u Hrvatskoj misle da je pobačaj zabranjen’

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske u petak su pred Banskim dvorima prosvjedovale protiv drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj, kojima u zadnje vrijeme licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obaviti pobačaje
Pod geslom ‘Nećemo natrag na ilegalan pobačaj’ aktivistice su pozvale Vladu da se ‘prestane ulizivati Crkvi dopuštajući puzajuću kriminalizaciju pobačaja koja se potiho događa već godinama’.
Podsjetile su da je legalni pobačaj uveden u ‘svim pristojnim zemljama’ kao mjera koja štiti život i zdravlje žene, te zatražile da se i u Hrvatskoj ženama osigura ostvarenje tog zakonom zajamčenog prava u svim javnim bolnicama s odjelima ginekologije i porodništva.
Pet bolnica ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti
Po podacima Ministarstva zdravlja, od 27 licenciranih bolnica njih pet u zadnje vrijeme ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti, a to su Klinička bolnica ‘Sveti Duh’ u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica ‘Hrvatski ponos’ u Kninu.
Bojana Genov iz Ženske mreže u izjavi novinarima upozorila je da žene više nemaju pristup sigurnom i primjerenom pobačaju u javnozdravstvenim ustanovama. U njima, kaže, ne postoji ujednačena procedura, a cijene pobačaja variraju od bolnice do bolnice.
‘Žene se ekonomski kažnjava jer tu nestandardiziranu uslugu plaćaju velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različito’, istaknula je Genov.
Ne postoje relevantni podaci koliko se kod nas godišnje obavi pobačaja, budući da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim brošurama iz godine u godinu navodi da ne raspolaže točnim i potpunim podacima.
Prosvjednice očekuju od Ministarstva zdravlja da napokon uvede red u to područje kako bi se pobačaji mogli obavljati samo u licenciranim ustanovama, umjesto ilegalno u privatnim ordinacijama, a od HZJZ-a da iduće godine objavi brošuru s točnim i potpunim podacima.