Subota, 15 lipnja, 2024

IKEIZACIJA BUDUĆNOSTI Bez čega ne mogu bogati zapadnjaci?

Must Read

Kućanstva bogatih Zapadnjaka posjeduju flatscreen, klima uređaje i kuhinje kapaciteta omanjeg hotela. U zadnjih deset godina udvostručili su kupovinu odjeće i obuće, a ikeizacija je zarazila svijet robom minorne kakvoće i super-kratka vijeka. U SAD-u se baca 40, a u Europi 30 posto hrane prije nego što stigne do stola potrošača… U vrijeme najžešće eko-osviještenosti i zagovaranja prelaska s atomske na energiju obnovljivih izvora, 2010. potrošilo se najviše energije u povijesti čovječanstva. Što dalje?

U zadnjih osam godina bračni par Kate i Peter iz okolice New Yorka treći put su na odmoru u Hrvatskoj. Kateini su roditelji napustili srednjodalmatinski otočić tridesetih godina prošloga stoljeća i ona je prva generacija rođena u SAD-u, a Peter druga. Nakon što su podigli na noge djecu i dobili sedmoro unučadi, ovo dvoje prosvjetnih radnika zaposlenih u osnovnoj školi odlučilo je malo vremena i novca potrošiti na sebe, pa sada putuju. Budući da je avionska karta do njihova četvorosobnog apartmana na Floridi gotovo pet stotina dolara, izračunali su da im se uz malu nadoplatu više isplati dolaziti na Jadran i usput obilaziti Europu.

Prema američkim standardima Kate i Peter su prosječna srednja klasa. Imaju kuću na Long Islandu, apartman na Floridi, fitness-centar u podrumu, dva automobila, u državnoj su službi i ne sviđa im se zdravstvena reforma Baracka Obame. Zašto da iz njihova džepa odlazi novac na osiguranje imigranata i nezaposlenih koji ‘puše drogu i ne traže posao, jer im je ionako zagarantirana socijalna pomoć’?

U Americi u kojoj je potrošnja smisao života, srednji sloj nije blagonaklon prema reformama koje bi temeljitije slijedile Deklaraciju o ljudskim pravima, koja u članu 25. kaže da svaki pojedinac i njegova obitelj imaju pravo na odgovarajući životni standard, uključujući hranu, odjeću, stanovanje, zdravstvenu zaštitu i potrebne socijalne servise, te pravo na pomoć u slučaju nezaposlenosti, bolesti, fizičkog hendikepa, ostanka bez bračnog partnera, starosti i ostalih okolnosti izvan nečije kontrole. Zbog prava slabijih, oni drugi se teško odriču viška i potrošačkih navika, a teško ih se odriču i kada je riječ o globalnom spašavanju Zemlje. Nijemci ponosno zagovaraju napuštanje atomske i povratak obnovljive energije, a više no ikada kupuju glomazne SUV-automobile. Unatoč recesijama i krizama, unatoč nastojanju Angele Merkel da se u EU smanji potrošnja, u dvije posljednje dekade naročite eko-osviještenosti povećala se potrošnja nafte i količina štetnih plinova, a trend će se nastaviti, kaže publicist Harald Welzer u Der Spiegelu, sve dok će Zapad otkrivati ‘nove potrebe’. Jedan od njemačkih zagovornika ‘energetske revolucije’ Fritz Vahrenholt tvrdi da ona zahtijeva ‘idealizam, altruizam i spremnost na odricanja’, no sumnja da su se njegovi sugrađani spremni demokratskim putem odreći dosegnutog materijalnog blagostanja, misleći pritom na ono što poručuje Član 25. Deklaracije o ljudskim pravima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -