Published On: Sri, velj 26th, 2014

‘Identificiran je jedan broj osoba koje su palile institucije, ali imamo ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožuja’

Direktor Federalne uprave policije ( FUP ) Dragan Lukač izjavio je na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu da je od nastanka krizne situacije u FBiH ” ono najgore iza nas ” , da se demonstracije građana mogu očekivati ​​iu narednom razdoblju te da će se i dalje pratiti sigurnosna dimenzija .

On je izjavio da postoje ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožujka u Sarajevu , točno mjesec dana od demonstracija koje su eskalirale neredima u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine , kada je došlo do sukoba policije i protestnika te bilo povrijeđenih na objema stranama i kada su nasilni među demonstrantima palili institucije , među kojima i zgradu Predsjedništva države Bosne i Hercegovine u Sarajevu .

Lukač smatra da je stoga potrebno izmijeniti sadašnje zakonske propise u Federaciji , što po njegovom mišljenju , u danim okolnostima treba učiniti Federalni parlament u roku od deset dana ai prije , kako bi se se stvorile pretpostavke za organiziranije , povezanije djelovanje policije u izvanrednim situacijama uključujući i situacije javnih okupljanja u kojima bi moglo doći do nereda .

Inače je sadašnja policijska struktura u Federaciji prilično razgradi , a slično je i ako se pogleda s državnog nivoa , navodi Lukač , te ilustrira to primjerom da on kao direktor Federalne uprave policije ne može ništa narediti kantonalnim policijskim komesarima iako između njih ima suradnje i konzultacija .

Obraćajući se poslanicima povodom Informacije o stanju sigurnosti na prostoru FBiH u kontekstu prosvjeda građana od 5. do 20. veljače , Lukač je kazao da je za vrijeme nasilnih demonstracija 7. veljače , kada su paljene institucije a među njima i zgrada državnog predsjedništva u Sarajevu , sigurnosna situacija u FBiH bila u dobroj mjeri narušena posebno u oblasti javnog reda i mira , ali i da je kasnije stabilizirana , čemu su u velikoj mjeri doprinijeli građani , sudionici prosvjeda , koji su se ogradili od onih što su palili i rušili te se time i sami stavili u ulogu čuvara javnog reda i mira .

Tijekom obraćanja je pravio jasnu razliku između ” normalnih ” protestnika i onih što su ” palili i rušili ” . Za ove druge je rekao da su imali organizatore , financijere i logistiku te kao primjer za to naveo da je kritičnog dana , pred svečani ulaz u Predsjedništvo BiH dovoženo gorivo i da su ciljano paljene neke prostorije u zgradi , kao što je prostor arhiva .

Kasnijem smirivanju situacije doprinijeli su i vjerski dužnosnici , naveo je također Lukač .

Za paljenje zgrade državnog predsjedništva je naveo da sadašnje zakonodavstvo poznaje jedino kvalifikaciju ” terorizam i napad na ustavni poredak ” , zbog čega , dodao je , počinitelji takvih djela moraju biti procesuirani .

Istraga , po nalogu Tužiteljstva , još traje i ne može se procijeniti do koje razine može dosegnuti te je identificiran jedan broj osoba što su palile institucije .

Povodom eskalacije nasilja na prosvjedima , Lukač je kazao da treba vrlo ozbiljno razmišljati kako iu kojem kontekstu definirati ili dopuniti određena postojeća zakonska rješenja u FBiH .

Kao primjer neučinkovite raslojenosti u policijskoj strukturi je naveo da on kao direktor FUP – a ne može zapovijediti nijednom kantonalnom policijskom komesaru .

U svim dosadašnjim demonstracijama na području FBiH od 5. do 20. veljače ukupno je sudjelovalo 42.442 građana , a samo na demonstarcija 7. veljače 19.350 građana .

Povrijeđeno je 208 građana i 283 policijska službenika , rekao je Lukač .

Objekti na razini FBiH koje štiti FUP nisu pretrpjeli štetu , a ličnosti koje osigurava ta uprava adekvatno su zaštićene , dodao je .

– U toku protesta počinjen je veći broj kaznenih djela , među kojim izazivanje opće opasnosti i nanošenje teške tjelesne ozljede drugom , u okviru čega su kantonalni MUP – ovi podnijeli kantonalnim tužiteljstvima kaznene prijave za veći broj počinitelja – rekao je Lukač i dodao da je tijekom ovih događaja evidentirana i velika materijalna šteta koja se još procjenjuje .

FUP je u nedjelju trebao privesti više izvršitelja u vezi s paljenjem zgrade Predsjedništva , ali je to odgođeno zbog današnje sjednice Zastupničkog doma , rekao je Lukač na sjednici u Parlamentu posvećenoj sigurnosnoj situaciji povodom prosvjeda u Federaciji aktuelnih od početka veljače .

( Fena / md )