Published On: Mon, Jun 27th, 2016

I TAKO ETO, NAKON JEDNOG DESETLJEĆA NATEZANJA: Novim vlakovima prometovat će se i u smjeru Sarajevo-Mostar-Ploče, Unska pruga će za sada čekati..


SARAJEVO – Talgo vlakovi koji su kupljeni još 2005. godine po cijeni od 132 milijuna KM uskoro bi konačno mogli krenuti bh. prugama i hrvatskim prugama. Kako saznajemo, servisiranje i tehnička priprema četiri garniture vlakova talgo u depou u Rajlovcu, kod Sarajeva, ulaze u završnu fazu, a već sredinom srpnja ovi luksuzni vlakovi prvi put od 2010. godine, kada su dopremljeni iz Španjolske u BiH, trebalo bi da budu u funkciji. Iz “Željeznica FBiH” “Nezavisnim” su potvrdili da poduzimaju sve aktivnosti da u narednom periodu uvedu talgo garinture u promet. Već ranije iz “Željeznica FBiH” najavljivali su da užurbano rade na ovome, te da su za to dobili odobrenje i od “Hrvatskih željeznica”.

Iz Uprave “Željeznica FBiH” su nam potvrdili da su radovi na obnovi 36 kilometara pruge Sarajevo – Bradina tjedna. Izvođač radova je “GCF – Generale Costruzioni ferroviaria” iz Rima i bh. tvrtka “Hering” Široki Brijeg. Ukupna vrijednost radova je 25,5 milijuna eura i obnovom ove dionice “južna pruga” od Sarajeva do Čapljine bit će kompletno remontovana. “Radovi su u završnoj fazi”, kazali su iz “Željeznica FBiH”. Kako saznajemo, talgo će u početku prometovati na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb i Sarajevo – Banjaluka, au planu je i puštanje dionice prema jugu, točnije do Ploča, nakon što bude puštena u promet remontirana pruga na ovoj dionici, na kojoj se uvelike radi.

Puštanje ovih modernih talgo garnitura u uporabu, osim što će poboljšati željeznički promet, jer se radi o vagonima s tuš-kabinama, televizorima i internetom, skratit će i vrijeme putovanja između destinacija. Tako će vožnja od Sarajeva do Zagreba, umjesto dosadašnjih šest i pol sati, biti kraća skoro za dva sata, do Banjaluke, umjesto tri sata, putovat će se dva sata. Sadašnji vlakovi mogu maksimalno prometovati 70 kilometara na sat, dok bi talgo, čija je maksimalna brzina i do 260 kilometara na sat, znatno ubrzali promet i vozili i do 160 kilometara na sat na međunarodnim linijama, a prema jugu, unutar granica BiH, od 90 do 120 na sat.

Iz izvora bliskih Upravi ŽFBiH saznajemo da će cijena karte od Sarajeva do Zagreba, koja u jednom smjeru sada iznosi 56,10 KM, u talgo vozovima biti 63,10 KM. Povratna karta koštat će 92,20 KM. Karta od Sarajeva do Banjaluke, umjesto dosadašnje 33, koštat će 36 KM. Povratna karta do Banjaluke bit će 56,50 maraka. Kada je u pitanju linija Sarajevo – Ploče, koja je također jedna od opcija nakon puštanja u promet dionice prema jugu, cijena putovanja Talgo bit će u jednom smjeru 18 KM.

Unska pruga ovisi od političke volje

Govoreći o stavljanju u funkciju unske pruge, što je i jedan od zahtjeva, zastupnika iz tog kraja u Parlamentarnoj skupštini BiH, iz “Željeznica FBiH” kažu da je tu, prije svega, potrebna politička volja iz Hrvatske, jer ta pruga sedam puta prelazi granicu između BiH i Hrvatske. “Potrebno je riješiti pitanje sedam prelazaka granice i pitanje carinskih procedura. Inicijativu sa Hrvatske strane nikad nismo dobili. ‘Željeznice FBiH’ su zainteresirane za otvaranje ove dionice pruge. Razlog zašto unska pruga nije u funkciji je isključivo na hrvatskoj strani”, tvrde iz ” Željeznica FBiH “.