Published On: Mon, Jun 27th, 2016

VUČKO: Prihvaćamo da smo višak i imaju pravo da nekog ne žele u Srebrenici

BEOGRAD – Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su predstavnici Srbije razumjeli poruke iz Srebrenice i da ne žele da prave problem na komemoraciji u Potočarima.

“Prihvaćamo ideju da smo višak u Srebrenici. Razumijem sve što kažu i oni imaju pravo da nekoga ne žele tamo”, rekao je Vučić.

Prvi čovjek općine Srebrenica Ćamil Duraković je rekao da su se obitelji žrtava žalile zbog toga što je u “memorijalnom centru šetao neko ko negira genocid” i da je to uvaženo, a pozvao je i Srbiju da iskaže jasan stav o genocidu. “Oni su kod nas uvijek dobrodošli, ai mi smo bili dobrodošli kod njih prije nekoliko mjeseci. Ne bih da ulazim u njihove razloge, ne znam je li kampanja ili nešto drugo.

Durakovića doživljavam kao prijatelja Srbije, svog dobrog poznanika, on je ovdje uvijek dobrodošao “, rekao je Vučić. Vučić, koji je prošle godine napadnut na komemoraciji u Potočarima, rekao je da o “Srebrenici misli isto što i prošle godine”.

Vučić: Ne mogu reći kada će Vlada biti formirana

Mandatar Aleksandar Vučić nije mogao precizirati kada će nova Vlada biti formirana i dodao da će novinari biti obaviješteni tri dana prije formiranja kabinet. Vučić nije želio komentirati ni navode medija da će u budućoj vladi biti i Liberalno demokratska stranka. Na pitanje kada će vlada biti formirana, on je odgovorio da će to uraditi kada bude mogao, dok je upitan o eventualnom sudjelovanju LDP-a rekao da “nema šta na to reći”.