Published On: Pet, tra 28th, 2017

I Sirija postala tema predizbornog sučeljavanja francuskih predsjedničkih kandidata

Bliski suradnik predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen u četvrtak je izrazio sumnju u izvještaje francuskih obavještajnih službi kojima se za kemijski napad u Siriji optužuje sirijska vlada, što je suprotan stav od onog Emmanuela Macrona, rivala čelnice Nacionalne fronte.

Deklasificirani izvještaj objavljen u srijedu pokazao je da je francuska obavještajna zajednica zaključila kako su napad otrovnim plinom sarinom 4. travnja u Siriji izvele snage sirijske vojske.

U izvještaju se zaključuje kako su napad na grad Khan Sheikhoun, gdje je ubijeno više desetaka ljudi, naredili predsjednik Bashar al-Assad ili članovi njegovog užeg tima.

“Mislim da međunarodna zajednica smije sumnjati sve dok se ne provede međunarodna istraga pod palicom Ujedinjenih naroda”, istaknuo je za radio France Inter Florian Philippot, zamjenik Marine Le Pen.

“Ne mogu reći je li izvještaj točan ili nije, no (međunarodna zajednica) smije sumnjati jer smo već imali takvih slučajeva”, dodao je Philippot, aludirajući na  na 2003. kad je netočan obavještajni izvještaj pokrenuo američku invaziju na Irak kojim je tada vladao Saddam Hussein.

Najnoviji napad kemijskim oružjem u Siriji potaknuo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da naredi napad projektilima na sirijsku zračnu bazu.

Al-Assad je odbacio optužbe da je njegova vlada koristila nedopušteno oružje, te je istaknuo kako će Sirija dozvoliti samo “nepristranu” istragu tog incidenta. Rusija, saveznica sirijskog čelnika, 13. je travnja stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osudio taj napad i htio stvoriti pritisak na Damask kako bi surađivao s istražiteljima.