Published On: Čet, velj 10th, 2022

I DOK SE U POSUŠJU HVALE S 500KM TREĆEM DJETETU: Vitez osigurao godišnje po 1000 KM za 150 studenata

Općina Vitez novčano podupire svoje studente preko studentskih stipendija. Općinski načelnik Boris Marjanović raspisao je natječaj za dodjelu 150 studentskih stipendija za akademsku 2021./2022. godinu.

Pravo prijave Pravo na prijavu i sudjelovanje na natječaju imaju kandidati koji su državljani BiH, koji imaju prebivalište na području općine Vitez, pod uvjetom da su redoviti studenti prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH, da ne primaju drugu stipendiju iz sredstava javnih proračuna državnih institucija. Pravo prijave nemaju studenti koji drugi put upisuju istu godinu studijskog programa ili upisuju novi studijski program na istoj godini studija, izvanredni studenti, studenti apsolventi, studenti stariji od 25 godina, studenti koji nakon završenog prvog ciklusa studiranja obavljaju pripravnički ili volonterski rad uz naknadu.

Bez bodovanja stipendiju dobivaju učenici generacije srednje škole za prvu godinu studija (bez obzira na to primaju li neku drugu stipendiju), studenti romske populacije, studenti bez oba roditelja, studenti invalidi s postotkom invalidnosti 90% i 100%. Uz bodovanje, stipendija se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: studenti s prosjekom ocjena 8 i više ili 3,5 i više (25% sredstava), studenti deficitarnih zanimanja (25% sredstava), studenti slabijeg socioekonomskog statusa (50% sredstava).

Određene su tri kategorije kao kriteriji za utvrđivanje liste po kategorijama. Deficitarna zanimanja U kategoriju studenata s prosjekom ocjena 8 i više ili 3,5 i više mogu se prijaviti samo studenti druge godine i viših godina studija koji imaju taj prosjek, a pravo na stipendiju ostvarit će studenti s najboljim prosjekom ocjena, bez obzira na studij koji pohađaju i bez obzira na socioekonomski status.

U kategoriji studenata deficitarnih zanimanja navedeno je 10 deficitarnih zanimanja, za koja se mogu prijaviti studenti svih godina na fakultetima tih zanimanja. U kategoriju studenata slabijeg imovnog stanja mogu se prijaviti svi studenti čija primanja po članu kućanstva ne prelaze iznos od 649,35 KM.

– Iznos stipendije je 1000 KM na godišnjoj razini. Naša praksa je da taj iznos uplatimo studentima u dvije ili tri rate, s tim da cijeli iznos bude isplaćen do kraja srpnja, dok studenti završe godinu. U prosjeku zaprimimo 180 do 220 prijava, dosad ih je pristiglo 80-ak, a najviše ih se podnese u zadnjem tjednu – kaže Katica Radman, savjetnica u Službi za društvene djelatnosti u Općini Vitez.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kleme

Poskove posusje je Hrvatska opcina a Vitez je mijesana opcina.

Lukša

Kakve sad to ima veze? Vitez je miješana opcina ali s hrvatskom vecinom. Bravo za opcinu i načelnika! Draga naša Lašvanska dolina, mučenička i junačka ! Svaka čast i duboki naklon onome tko ostaje na svojoj rodnoj grudi, usprkos svemu.

Bruce Lee 🐉🐲

🙏amen

Tornjak

O vecini mozes samo sanjati! Da nema “gradjana” i njihovih kandidata za nacelnika, nikada Hrvati nebi imali jednog. Vec vidjeno prije 12 god. kad je HDZ gurao pogodnog alkoholicara umjesto mladog i sposobnog nezavisnog kandidata kojeg su podrzale sve druge hrvatske stranke. U Vitezu su se Hrvati raspali i raselili jer nam je sef stozerne preko svojih satelita i mesetara unistio svu industriju, pa nesto iz namjenske i sebi prisvojio. I ovaj gradonacelnik je “povucen” iz DNa (dobro nije mu tamo ni bilo mjesto) da bi se nasao barem jedan sposoban HDZovac koji bi bio izabran, a rezultat je bio jako jako los i bolji za nekih 100injak glasova od SDA kandidata! Hrvati u SBK vise nemaju vecinu ni u jednoj opcini, samo to Hercegovina ne vidi i laze joj se. Tako komotno i bez griznje savjesti trazite 3. i zivite i vi dok vas stozerna ne raseli. Mi smo svoje odradili!