I DOK SARAJEVO BLOKIRA POVRAT STOTINA MILIJUNA PDV-a OTETIH TUZLACIMA: Više od 200 rudara odbija izaći iz jame “Maramor”

Više od 200 rudara Rudnika uglja Mramor, iz sastava Rudnika Kreka u Tuzli, odbija izaći iz jame, protestirajući zbog kašnjenja plaća, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata.

Rudari prve, druge i treće smjene odlučili su se na ovaj čin nakon što uprava rudnika nije ispunila obećanja da će topli obrok i rate kredita biti uplaćeni do drugog jula ove godine. ˝Problem je u platama. Veliki problem radnicima predstavljaju krediti. S obzirom da plate kasne, nije moguće na vrijeme uplatiti ratu, pa onda dolazi do kašnjenja u visini od tri, četiri mjeseca.

Banke šalju obavjesti, a na sve to idu i kamate koje radnici moraju platiti˝, kazao je za TIP uposlenik Rudnika ˝Mramor˝ koji je želio ostati anoniman. Direktor Rudnika Kreka Enver Omazić potvrdio je Feni kako se u jami Rudnika Mramor – Kreka nalazi 200 rudara i da odbijaju izaći zbog kašnjenja plaća, toplog obroka, uplate doprinosa i kašnjenja uplate kreditnih rata, ali se nada da će danas biti postignut dogovor.

Omazić: Očekujem da ćemo danas postići dogovor i da će rudari RU Mramor izaći iz jame Omazić kaže da je jutros u 2.00 sata razgovarao sa rudarima i da će danas biti isplaćene plaće i topli obrok te da se iskreno nada kako će rudari izaći iz jame.

– Sinoć je druga smjena izašla iz jame, a onda se vratila sa trećom smjenom i ostali su do jutros, a jutros je ušla i prva smjena.Oni su tražili uplatu plaće i toplog obroka u što kraćem roku i to je planirano da se danas isplati. Dakle plaća i topli obrok su neupitni, a uplata regresa je sad nemoguća i za to bi nam trebala neka pozajmica, ali vidjet ćemo danas šta možemo uraditi – rekao je za Fenu direktor Rudnika Kreka Enver Omazić, u čijem sastavu je i Rudnik Mramor.

Preko zakona o raspodjeli sredstava prikupljenih od PDV-a Sarajevski kanton samo Tuzlanskom kantonu do sada je otep preok 230 milijuna maraka. Da je Tuzlanska vlada imala priliku raspolagati tim novcima do sada socijalno stanje u ovom kantonu danas bi bilo kudikamo bolje.