Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

HVALA THE STANDARD-u: BiH je fascinantan i potcijenjen raj na zemlji koji naprosto morate posjetiti

Must Read

BiH je zemlja koja je jedna od najbolje čuvanih europskih tajni, a krase je tirkizne rijeke, srednjovjekovni dvorci i prelijepi slapovi. Ona je potcijenjeni raj na zemlji, te pored njene povijesti, još mnogo toga čini je fascinantnom, pa bi stoga trebala biti  među deset najposjećenijih država u ovoj godini.

Upravo ovim riječima je našu BiH opisao britanski “Standard”, koji u tekstu punom hvalospjeva Bosnu i Hercegovinu etiketira kao “dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska”.

U članku se navodi da svi oni koji žele da otkriju čari uzbudljive i gorske zemlje 20 godina nakon katastrofalnog rata to u BiH mogu i učiniti.

“Standard” ističe kako se malo koja zemlja istočne Europe može pohvaliti time da je upravo ona kulturno središte i mjesto susreta Istoka i Zapada, a sve u granicama u obliku srca.

“Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih utjecaja od osmanske do austrougarske povijesti”, piše u impresivnom članku.

“Standard” je, uz sve to, na svom portalu naveo i deset razloga zašto treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Prvo krenite u Hercegovinu na Skokove sa Starog mosta

Onima koji su u potrazi za adrenalinom “Standard” preporučuje da posjete sjedište Hercegovine Mostar, kao i da se oprobaju u skoku sa Starog mosta.

Portal podsjeća da se svakog jula u gradu na Neretvi održavaju kolektivni skokovi u rijeku.

Potom idite u Cazinsku krajinu: Tirkizna Una


Kraj tirkizne rijeke Une, po natpisu “Standarda”, moguće je napraviti savršene fotografije za Instagram, s tim što se u tekstu napominje da mještani savjetuju i izlet na Kostelski buk.

Metropola a tako povoljna:

Bagatela Sarajevo je jedna od najjeftinijih europskih metropola, a izvan grada cijene su još niže. U Hrvatskoj je, kako stoji u tekstu, skuplje, dok turist u BiH može dobro da se najede za svega tri do pet maraka. Standard nije zaboravio primjetiti da u Sarajevu ne izdaju fiskalne račune, dok u ostatku države porezna politika guši male obrtnike.

 

Odlična hrana

Bh. kuhinja, po mišljenju britanskih novinara, pruža mnogo izbora gurmanima, a hrana je, kako navode, skoro u potpunosti organska. Pišu da je BiH raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance.

Turizam u usponu

BiH je u tekstu predstavljena kao jedno od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor. Radoznalim turistima preporučuje se da, prije drugih, posjete BiH i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Avanturistička zemlja

U BiH turisti mogu uživati i u planinarenju, prelijepoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju.

“Standard” savjetuje posjetu posljednjoj prašumi Europe Perućici, a svima koji nisu za takve vrste avanturizma, na raspolaganju je Bjelašnica.

Arhitektura

Mada su stari bh. gradovi devastirani u ratu, graditeljsko nasljeđe i dalje je impresivno, naročito strancima. Miješanje osmanskog sa kasnijim europskim stilovima posebno se, kako piše, ističe u Sarajevu i Mostaru.

Dvorci

U članku podsjećaju da su Osmanlije na ovom prostoru izgradile dvorce koji su potom pripali Austrougarskoj, a koja je nastavila sa njihovom gradnjom.

“Standard” posebno ističe tvrđavu u  Jajcu, te u Tešnju.

Najveća piramida

Britanski portal nije zaobišao ni teoriju da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida. Tvrde da su naučna istraživanja pokazala da te piramide nema, ali da je još fascinantno vidjeti neobičan geološki nastanak.

Istraživanje Balkana

Britanski novinari pišu da je Balkan jedan od najmanje istraženih dijelova Europe. Sarajevo je preporučeno kao početna destinacija sa koje turisti mogu da krenu u istraživanje Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -