Published On: Ned, stu 11th, 2012

PONAVLJAMO VRLO VAŽAN TEKST: HSS poziva Interpol da ispitaju ured OHR-a i Valentina Inzka osobno

Hrvatska seljačka stranka u BiH poziva Interpol i međunarodne organizacije koje se bave istragama organiziranog međunarodnog kriminala da istraže ured OHR-a u BIH te Valentina Inzka osobno, budući da postoje jasne indicije kako je g. Inzko upleten u mrežu međunarodnog financijskoj kriminala u kojoj je služio i služi kao politička sprega između bankarske i političke mafije, to jest između Hypo Alpe Adria Bank i obitelji Lijanovići.

HSS podsjeća javnost da je Valentin Inzko prije mjesec dana  odlikovan od austrijske vlade ordenom časti, iako je prije dvije godine iz ureda Vlade Austrije nazivan slovenskim nacionalistom koji ne poštuje dogovore. HSS podsjeća javnost u BIH na spregu austrijske vlade i Hypo Alpe Adria Bank kojoj je austrijska vlada dala financijske injekcije Hypo banci. Prema najnovijim informacijama dostupnim javnosti Hypo banka te novce nije vratila. Osnovana je sumnja kako je posljednji pokušaj vraćanja dugova Hypo banke osmišljen prije i tijekom formiranja Platforme u FBIH kada je mimo svih zakona logike, Ustava FBIH i demokratskih pravila igre, austrijski državljanin Valentin Inzko u Vladu FBIH instalirao obitelj Lijanovići, višemilijunskog dužnika Hypo banke, zlouporabivši na taj način povjerenje koje mu je dala međunarodna zajednica.

Umjesto stvaranja normalnog demokratskog društva, on je superponirao interese privatne banke i vlastite zemlje nad interesima Bosne i Hercegovine.

Djelovanje mafijaškog klana Lijanovići nakon tog čina ukazuje na to da Interpol ima što raditi u uredu OHR-a budući da postoji cijeli niz svjedoka iz poljoprivredne branše koji su voljni svjedočiti na koji način je višemilijunska proračunska sredstva Lijanović,  Hypo dužnik,  izvlačio iz džepova građana Federacije.

HSS traži žurnu istragu oko ovog slučaja a od ureda europskog povjerenika Sorensena traži da privremeno preuzme ulogu visokog predstavnika u BIH dok se istraga nad Inzkom ne okonča.

HSS i ja osobno stojimo na raspolaganju Interpolu u BIH budući da posjedujemo informacije o svjedocima koji su voljni svjedočiti o cijelom slučaju, te izjave svjedoka koji su spremni potvrditi izjavu Slave Ivankovića Lijanovića izrečenu pred više svjedoka u Širokom Brijegu, kako je njima,  NSRZB-u, zajamčeno sudjelovanje u svakoj vladi FBIH sve dok ne vrate dug.

Ono što nas u HSS-u posebno brine je utjecaj na sud i tužiteljstvo koji gospodin Inzko čini koristeći utjecaj OHR-a, te suspendiranje i nametanje odluka SIP-u čime direktno krši Ustav i Zakone BiH.

Primjera za ovo ima dovoljno, a mi u HSS-u smo to osjetili i na svojoj koži kada smo postali prva stranka u post-Daytonskoj BiH kojoj je zabranjeno učešće na izborima 2010. godine unatoč odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva. Sud je tada liste HSS-a suprotno izbornom Zakonu i zaključcima SIP-a proglasio nevažećim bez prava žalbe što je nezabilježeno u demokracijama svih zemalja svijeta, a razlog za zabranu je neslužbeno bila tzv „Platforma“ u kojoj nismo željeli sudjelovati suprotno izbornoj volji svoga naroda unatoč „dobronamjernim“ natuknicama koje smo dobivali iz krugova bliskih OHR-u.

Da ne spominjemo kako je Sud, vjerujemo nakon Inzkove intervencije, poništio odluku SIP-a o suspenziji 20 Lijanovićevih „nezavisnih“ kandidata u ZHŽ-u ili kako je Inzko osobno „privremeno“ suspendirao odluku SIP-a o nelegalnosti izbora Federalne Vlade. L

ijanovići očito moraju biti u Vlasti bez obzira koliko će to platiti žitelji BiH, i mogu mirno spavati jer se nikakva istraga protiv njih neće pokrenuti sve dok je Valentin Inzko u BiH.

Generator političke, a slijedom toga i svake druge krize u BiH ima svoje ime i prezime i naša Domovina sa ovakvim Visokim predstavnikom ima sve manje i manje prigode za bilo kakav prosperitet.

Bosna i Hercegovina je Hrvatska, Srpska i Bošnjačka zemlja i takva treba ostati i opstati a prigoda za to joj se umanjuje pretvarajući je kravu muzaru Hypo banke i obitelji Lijanović.

Stoga još jednom apeliramo na europskog povjerenika Sorensena da preuzme ulogu Visokog predstavnika te vrati našu Domovinu u okvire Daytona te poništi sve odluke Valentina Inzka dok još nije kasno.

HSS također poziva Transparency International i Helsinški ured u BIH da zatvore svoje urede u BiH i prestanu sramotiti imena tih uglednih međunarodnih institucija, stoji u priopćenju HSS-a koje potpisuje predsjednik Mario Karamatić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare