Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ŠTA RADE SRPSKI OSUĐENICI U HAAGU: Igraju šah, prave gusle, žene se, igraju stoni tenis, pišu knjige, slikaju…

Must Read

Momčilo Krajišnik

Iza pritvorskih brava haškog Sheveningena i zatvora širom Europe i BiH godinama žive počinitelji najmonstruoznijih ratnih zločina nad Bošnjacima. Uvjeti u kojima borave oni koji su organizirali, naređivali i izvršavali najveće zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata itekako su dostojni čovjeka. Tim ratnim zločincima na raspolaganju su uredne sobe s televizorima, kupaonice, kuhinje, biblioteke, novine, sobe za umjetničko stvaralaštvo, teretane i vanjski tereni za sport

 

Tako je, primjerice, Duško Tadić, prva osoba koja je osuđena u Haškom tribulanu za zločine u Prijedoru i okolici, 20-godišnju zatvorsku kaznu izdržavao u Njemačkoj u zatvoru JVA “Straubing” u pokrajini Bajern, u kojem je počeo da slika i svoje slike izlaže i prodaje u prostorijama zatvora. Najskuplja Tadićeva slika prodana je za 2.500 eura, a predstavljala je ljudske lubanje rasute po svemiru. Isključivo je slikao ljudske lubanje. U zatvoru je napisao i knjigu “Dnevnik prvog haaškog zatočenika”, piše Dnevni avaz.

Biljana Plavšić kaznu je izdržavala u zatvoru “Hinseberg” u švedskom gradu Orebru i u njemu napisala knjigu “Svedočim”. Dok je šetala u zatvorskom krugu, 26. novembra 2004. napale su je dvije zatvorenice, jedna Iranka i jedna Tunižanka te joj slomile ruku.

Biljana Plavšić naslovnaBratunački zločinački tandem Momir Nikolić Miroslav Deronjić bili su sluge imućnijim stanovnicima Haaškog zatvora. Nikolić i Deronjić su prali i peglali veš, te kuhali hranu ostalim zatvorenicima, a usluge su naplaćivali u cigaretama i hrani, navodi Avaz.

Komandanta zloglasnog Drinskog korpusa Vojske RS, generala Radislava Krstića, osuđenog za genocid u Srebrenici na 35 godina robije, u zatvoru “Wakefield” u Velikoj Britaniji isjekla su trojica zatvorenika Pakistanaca žiletom po vratu početkom maja 2009.

Krstić trenutno završava svoju autobiografsku knjigu i nada se da će biti premješten u zatvor u Poljskoj.

Višegradski monstrum Milan Lukić, prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora, u Hagu je napisao knjigu “Ispovest haškog sužnja”, koju je objavila Srpska radikalna stranka. Inače, Lukić po cijelu noć u zatvoru ne može da spava, ispušta čudne krikove, a nerijetko ga zatvorsko osoblje injekcijama smiruje.

Blagoje Simić, ratni zločinac iz Bosanskog Šamca, tokom robijanja u Škotskoj bavio se izučavanjem alternativne medicine i slikarstvom. U haškom pritvoru su se oženila četvorica prijedorskih zločinaca i toPredrag Banović Čupo, Zoran Žigić, Damir Došen Kajin i Duško Tadić. Vjenčani kum Banoviću bio jeSlobodan Milošević, a zločincu Žigiću zločinac Simo Zarić. Žigićeva supruga Sanja je, posjećujući supruga u intimnoj sobi Tribunala, ostala trudna i rodila dvoje djece, piše Avaz.

Momčilo Perišić; foto: APMomčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, prvostupanjski 6. rujna 2011. osuđen na 27 godina zatvora, u haškoj pritvorskoj jedinici čita knjige Isidore Bjelice, gleda filmove i diže tegove.

Zločinac Radislav Brđanin, bivši predsjednik Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina, osuđen na 30 godina zatvora, tijekom zatvorskih dana u gradu Nyborg u Danskoj naučio je danski jezik, a u slobodno vrijeme u radionici spaja komponente za lampe.

Predvodnik prijedorskih zločinaca Milomir Stakić,osuđen na 40 godina zatvora, u francuskom zatvoru uči francuski i uskoro će dobiti diplomu poslije okončanog tečaja.

Bivši predsjednik Narodne skupštine RS  Momčilo Krajišnik (20 godina zatvora) kaznu izdržava u jednom od najozloglašenijih britanskih zatvora “Vejkfild” zajedno s poznatim svjetskim teroristima. Vrijeme provodi isključivo čitajući, a iz ćelije izađe samo da uzme hranu.

Prije smrti u haškoj ćeliji, Slobodan Milošević je, u pauzi pripremanja svoje obrane, isključivo slušao CD-ove Franka Sinatre, “Gipsy Kingsa” i “Riblje čorbe”. Miloševićeva desna ruka Jovica Stanišić, šef Službe državne bezbjednosti Srbije, tijekom boravka u Haagu operiran je nekoliko puta. Kreće se u invalidskim kolicima i sam sebi svakodnevno daje injekcije. Ratni zločinac iz Bosanskog Šamca Simo Zarić, tijekom svog šestogodišnjeg boravka u Haagu, napisao je knjigu “Na haškom raspeću”, pisao je pjesme i pročitao više od 500 knjiga.

Komandant Bratunačke brigade VRS Vidoje Blagojević, 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog pomaganja zločina u Srebrenici izdržava u Norveškoj. Zatvorske dane teško psihički podnosi, a u slobodno vrijeme svira akustičnu gitaru i igra stoni tenis. Mitar Rašević, zločinac iz Foče, u Haagu je važio za odličnog kuhara. Kuhao je za sebe, Momčila Krajišnika i Milana Martića. Krvnik iz Brčkog Goran Jelisić, poznat kao “srpski Adolf” (40 godina zatvora), u Hagu se nekoliko puta pokušao ubiti.

Dragoje Paunović Špiro, osuđen 2006. na 20 godina zatvora pred Sudom BiH za zločine nad Bošnjacima u Rogatici, kaznu izdržava u KPZ-u Foča, gdje je u svibnju  ove godine izlagao svoje ručne radove iz oblasti maketarstva i pirografije. Špiro posebno uživa u izradi gusala.

Pripadnik zloglasnog 10. diverzanstkog odreda VRS Stanko Kojić,  pred Sudom BiH 15. lipnja ove godine osuđen na 43 godine zatvora za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka na farmi u Branjevu, u pritvorskoj jedinici Suda BiH umalo je izazvao požar.

Naime, monstrum s Branjeva redovno izvodi svoje pravoslavne vjerske seanse u kojima pali desetine svijeća. U jednoj od takvih seansi, svijeće su zapalile dio zatvorske posteljine. Radovan Karadžić i general Zdravko Tolimir najredovniji su nedjeljom na bogosluženju u zatvorskim odajama, Vojislav Šešelj uživa da provocira bivše visoke oficire JNA predlažući im da u zatvoru izvrše samoubistvo i tako uđu u srpsku historiju, a Ratko Mladić svakodnevno igra šah.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -