Utorak, 16 travnja, 2024

Hrvatski zastupnici traže više sredstava za županije

Must Read

Zastupnici u federalnom Parlamentu jučer su raspravljali o prijedlogu proračuna za iduću godinu. Rasprava o ovoj temi još jednom je pokazala kako se u Federaciji više ne zna tko je vlast, a tko je oporba. Zastupnici skoro svih stranaka su imali velike zamjerke na prijedlog proračuna. Dok su iz SDP-a tražili potporu za proračun, ostali zastupnici su ulagali amandmane na prijedlog proračuna. Velike zamjerke su stavljene na stavke koje se odnose na Željeznice BiH, rudnike, Ministarstvo obrazovanja, sport, te izdvajanja prema županijama. Hrvatski zastupnici su zatražili povećanje sredstava koja trebaju biti uplaćena županijama, osobito onim s hrvatskom većinom.

– Radi se o županijama koje na temelju preliminarnih rezultata popisa imaju znatno veći broj stanovnika nego na temelju procjena Federalnog zavoda za statistiku. Iz toga proizlazi činjenica da su ove županije bile zakinute za značajna financijska sredstva – rekao je Marinko Čavara. I zastupnica Tanja Vučić i Davor Pehar su imali brojne primjedbe na prijedlog proračuna. Pehar je zatražio smanjenje izdvajanja za Željeznice FBiH i rudnike za nekoliko milijuna maraka. Istaknuo je kako su te tvrtke postale ustanove za socijalno zbrinjavanje, te je poručio kako je potrebna veća odgovornost menadžmenta tih poduzeća. Zastupnica Vučić traži promjene na transferima za sport od značaja za Federaciju. Prema njezinom amandmanu, ova stavka za koju je predviđeno skoro 1,5 milijuna konvertibilnih maraka nije dovoljno transparentna, te traži da se uvedu nove stavke u kojima bi se jasnije definiralo kome idu ova sredstva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -