Published On: Fri, Dec 6th, 2013

MIO NEKI PRAVNI SUSTAV: Sud BiH se proglasio nenadležnim u slučaju ‘Živko Budimir i drugi’

SARAJEVO – Sud BiH donio je rješenje kojim se proglašava stvarno nenadležnim za postupanje u kaznenom predmetu po optužnici Tužiteljstva BiH protiv osumnjičenih Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca.

Sud BiH saopćio je da je ovo rješenje doneseno u skladu sa članom 28. Zakona o kaznenom  postupku BiH, kojim je propisano da je Sud dužan paziti na svoju nadležnost tijekom cijelog postupka i da se čim primijeti da nije nadležan proglasi nenadležnim i po pravosnažnosti rješenja ustupi predmet nadležnom sudu.

Sud je našao da je u ovom trenutku riječ o izmijenjenim okolnostima od kojih i zavisi primjena prava, a što na kraju iziskuje promjenu ranije zauzetog stava o nadležnosti Suda za postupanje u ovoj kaznenopravnoj stvari u skladu sa članom 7. Zakona o Sudu BiH.

Zaključeno je da u ovoj fazi postupka nisu ispunjeni uvjeti iz navedenog člana Zakona, odnosno iz optužnice ne proizilazi da su navedenim kaznenim djelima nastupile štetne posljedice po BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

U fazi istrage, odnosno u vrijeme prihvaćanja nadležnosti Suda BiH, osumnjičenima se stavljalo na teret da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili kazneno djelo organiziranog kriminala.

U saopštenju se navodi da je pravna kvalifikacija u dostavljenoj optužnici potpuno izostala, odnosno da se osumnjičenim na teret stavljaju samo kaznena djela iz isključive nadležnosti redovnih sudova Federacije BiH /FBiH/.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba u roku od tri dana od prijema.

Tužiteljstvo BiH podiglo je 27. studenog optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i još pet lica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja i davanja dara ili drugog oblika koristi i nezakonito posredovanje.

Optužnica tereti Budimira da je sam i djelujući sa drugim optuženim, zloupotrijebivši položaj predsjednika FBiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima su i osobe iz političkog života i kriminalnog miljea, na nezakonit način pomilovao i oslobodio od kazni zatvora i brisanja iz kaznene evidencije lica osuđenih na različite zatvorske kazne.