Published On: Čet, ožu 20th, 2014

Hrvatski europarlamentarci Schulzu: Hrvatska nije Jugoslavija već više od 20 i kusur godina

Danas je hrvatska delegacija Europske pučke stranke uputila otvoreno pismo predsjedniku Martinu Schulzu vezano uz otvaranje izložbe zbirke djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu.

Osim što su se hrvatski zastupnici zahvalili za organizaciju izložbe djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu, čitajući predgovor brošure izrazili su svoje iznenađenje sadržajem teksta kojeg je potpisao Martin Schulz.

Posebice rečenica da izložba “nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju”.

Članovi hrvatske delegacije u EPP-u žale što se u predgovoru Hrvatska spominje u kontekstu Jugoslavije kao zemlje umjetničkih sloboda. U nastavku donosimo cijeli tekst otvorenog pisma:

”Poštovani predsjedniče Schulz,

ovim putem zahvaljujemo Vama i nadležnim službama, a posebno Uredu Europskog parlamenta u Zagrebu, za organizaciju izložbe hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu 19. ožujka o.g, te na prigodi da djela hrvatskih umjetnika postanu dijelom umjetničke zbirke Europskog parlamenta.

Nažalost, pročitavši  Vaš predgovor objavljen u prigodnoj brošuri o izložbi ostali smo vrlo iznenađeni dijelom sadržaja teksta kojeg ste Vi potpisali.

Smatrali smo da je izložba prigoda za predstavljanje inovativne i kreativne strane umjetnika iz Hrvatske kao najnovije članice Europske unije.Umjesto toga, u predgovoru se u prvi plan stavlja Jugoslavija koja se ističe kao zemlja umjetničkih sloboda gdje su “umjetnici mogli stvarati gotovo nesputano” te naglašava kako ova umjetnička izložba iskazuje ovu karakteristiku te bivše totalitarne države.

U Vašem tekstu Hrvatska je percipirana skoro isključivo u kontekstu bivše Jugoslavije zanemarujući tisućljetni hrvatski kulturni identitet.U tom smislu, kao zastupnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke – HDZ-a tražimo Vas objašnjenje iz kojih je razloga takva neprimjerena i pogrešna poruka odaslana prilikom otvaranja ovako važne izložbe u Europskom parlamentu za Hrvatsku i za EU”, stoji u otvorenom pismo upućenom Martinu Schulzu koji potpisuju zastupnici hrvatskog HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.