Published On: Sri, ruj 5th, 2018

‘Hrvatski Escobar’ s obitelji oslobođen optužbi za pranje kokainskog novca kupnjom nekretnina

Stjepan Prnjat, u medijima prozvan hrvatskim Escobarom, kao i njegova majka i sestre u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni optužni da su milijune eura navodno pribavljenih preprodajom droge ‘oprali’ kupnjom nekretnina.

Za razliku od posljednjih nekoliko ročišta Prnjat, zbog osobne želje, ali i sigurnosnih razloga, nije doveden iz riječkog zatvora pa je na izricanju presude bio tek njegov odvjetnik.

Prnjat, njegova majka Lucija, sestre Blanka i Suzana te rođakinja Anđelka Vukojević oslobođeni su jer dokazi nisu mogli potkrijepiti tvrdnju tužiteljstva da su nekretnine vrijedne gotovo 9 milijuna eura i 3,6 milijuna kuna kupili zaradom od droge zbog koje je Prnjata, kao dio veće krijumčarske skupine, osudio sud u talijanskom Trentu.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da je ovaj slučaj vezan uz postupak za krijumčarenje droge u Italiji gdje je osuđen na 10 godina zatvora i kaznu od 40 tisuća eura. No, dodao je, optužbe da su Prnjat i članice njegove obitelji prikrivali novac zarađen drogom zbog koje je osuđen u Italiji, u spisu jednostavno nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

Pravomoćnom presudom Prizivnog suda u Trentu Prnjat je proglašen krivim za dva slučaja krijumčarenja kokaina u Španjolsku i jednoga u Italiju te preprodaju „neutvrđene količine“ kokaina za 60 tisuća eura isplaćenog na ruke. Iako je ostalo „neutvrđeno“ koliko je zaradio preprodajom kokaina zaplijenjeno mu je nešto više od pola milijuna eura u novcu i satovima vrijednima preko 160.000 eura.

Uskok je na presudu najavio žalbu pa će konačnu riječ dati Vrhovni sud.

Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana. U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

U svojoj je obrani porekao Uskokove optužbe, kazao da Uskoku sporne nekretnine nisu kupljene ‘prljavim’ novcem i podsjetio da je već kažnjen zatvorskom i novčanom kaznom te oduzimanjem novca i satova./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare