Published On: Sub, srp 2nd, 2016

‘Hrvatski Brexit’ – Tko želi uništiti Britanac, zadnji zagrebački trg autentičnog ambijenta?

Nakon britanskog Brexita iz Europske Unije, hrvatski Brexit čeka zakupce na Britancu. Piliće i svježi sir Zagrepčani će morati potražiti na drugim tržnicama, a u jutarnjoj kavici uživati na nekom drugom mjestu pod suncem.

Naime, od danas obrtnici na zagrebačkom Britanskom trgu rade bez dozvole. Odlukom Tržnica Zagreb odbija im se produljenje zakupa. Oko 15.000 građana potpisalo je peticiju za njihov ostanak na tržnici.

U Zagrebačkom holdingu tvrde da dio zakupaca ne poštuje odredbe ugovora. Napominju da se lako kvarljiva roba prodaje u higijenski i sanitarno neadekvatnim uvjetima.

Najavljen je i prosvjed koji će se održati u nedjelju u 12.30, i to – na Britancu.

Zadnja dva dana digla se prašina oko Britanskog trga i svega onoga što on predstavlja. Vjerojatno zadnji zagrebački trg koji živi punim plućima, koji je spontan, koji nije podlegao velikim “kozmetičkim” zahvatima gradskih velikana, koji ima starozagrebačku dušu. Britnac je uvjek imao ugostitelje, pečenjare, pekare, mljekare. Pulfer, Verica. Bio je okružen tipskim kućicama koje su uklonjene iz “sigurnosnih” razloga. Danas se opet obrtnici ukljanjaju s Britanca, bez obrazloženja.

Britanac nije vaš, naš je, mi smo građani.

Vrijeme je da “oni” prestanu krojiti našu okolinu, dirati ono što volimo, ono u čemu uživamo. Mi tu živimo, mi to koristimo, mi to plaćamo. Ne dirajte nas.

Ovaj vikend idemo pokazati da smo tu, da nas ima i da nas se itekako mora pitati. Prosvjed počinje u Nedjelju u 12 sati. Prosvjedovat će se na način da ćemo kontinuirano prelaziti tri pješačka prelaza, Taxisti, Muzička škola, Pantovčak, te na taj način blokirati promet. Nema stajanja na pješačkom prelazu jer je to kažnjivo, ali nije kažnjivo prelaziti s jedne strane na drugu, pa nazad, pa opet. Prosvijed je prijavljen kod 1. Policijske postaje. Planirano vrijeme prosvjeda je 30 min, od 12 do 12:30.
Sve Vas koji planirate doći, zamolio bih da svakako dođete ranije kako bi se svi na vrijeme uputili u proceduru.
Biti će nervoznih vozača, ali šta je tu je. Biti ćemo maksimalno obzirni i vozači će moći proći oko Britanca.
Transparenti su dobrodošli, humor još više!

Sve Vas koji ne planirate doći, a živite u blizini, izbjegavajte Britanac u Nedjelju u podne.

I ne zaboravi kad si već ovdje klikni na link i potpiši online peticiju za Britanac.

http://www.ipetitions.com/petition/ne-damo-obrtnike-sa-britanca

Britanac nije vaš, naš je, mi smo građani. Vidimo se!