Utorak, 21 svibnja, 2024

Hrvatske stranke PIC-u: Ukinuti favoriziranje bošnjačke manjine u Mostaru

Must Read

Najjače hrvatske političke stranke u Mostaru zatražile su od država članica Vijeća za provedbu mira (PIC) da se izjednače izborna pravila u Mostaru s drugim sredinama u Bosni i Hercegovini, ističući da se sadašnjim rješenjem negira demokracija i pogoduje malobrojnijim Bošnjacima da imaju više gradskih vijećnika u ovome većinskom hrvatskom gradu, objavili su u nedjelju mediji u Mostaru.

Pozivajući se na dužnosnike iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, mediji navode da je dokument pod nazivom Memorandum o stajalištu Hrvata u Mostaru dostavljen svim diplomatskim predstavnicima zemalja članica PIC-a i prethodi novoj inicijativi Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) da pokuša posredovati u promjeni izbornih pravila za Mostar uspostavom posebne radne skupine.

Jedino u tome gradu u BiH prošle nedjelje nisu održani lokalni izbori jer je Ustavni sud BiH ukinuo prijeporne odluke o izbornim propisima.

Čelnici gradskih organizacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u Memorandumu su naveli da je s oko 60.000 stanovnika “Mostar praktično glavni grad Hrvata u BiH” te su upozorili kako za razliku od gradova poput Tuzle, Zenice, Banja Luke jedino u Mostaru vrijede izborna pravila koja je nametnuo OHR po kojima se favorizira bošnjačka manjina, prenosi Hina.

Pritom su predložili da Mostar bude jedinstvena izborna jedinica s 95.000 birača te ocijenili da prijedlozi bošnjačkih stranaka i dijela međunarodne zajednice o stvaranju više izbornih jedinica neće dovesti do integracije grada te bi mogli biti razlog “novih napetosti i političke nestabilnosti”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -