Published On: Uto, sij. 16th, 2018

Hrvatska: Skandal težak 50 milijuna eura trese Katoličku crkvu

Zbog makinacija nekretninama naprasno je smijenjen cijeli prebendarski zbor na čelu s mons. Mijom Gabrićem, donedavnim dekanom Zbora prebendara, o kojem se često pisalo kao o čuvaru crkvenoga novca. No, on tu titulu nije opravdao.

Dapače, prema pisanju Nacionala, njegovim poslovnim potezima Kaptol je izgubio oko 50 milijuna eura.

“Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i povjerenstvo koje istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, naročito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara. O ovim mojim poduzetim radnjama na sjednicama Zbora prebendara informirao sam ostale članove Zbora prebendara”, dio je pisma Mije Gabrića nadbiskupu Josipu Bozaniću u kojem  priznaje krivnju za nesavjesno postupanje crkvenom imovinom.

Pismo koje Nacional posjeduje datirano je na 6. srpnja 2017. godine. Ovaj tjednik piše da je time Gabrić priznao da je od 28. veljače 2002. do 17. ožujka 2017. pridonio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura. Riječ je o potraživanjima koja banke imaju osiguranima založnim pravom na nekretninama Zbora prebendara, tj. Zagrebačke nadbiskupije.

Nacional piše da je novac izgubljen ili pronevjeren u raznim građevinskim pothvatima u Zagrebu, i to u tzv. prebendarskim vrtovima u samom centru glavnoga grada, gdje je Gabrić gradio šoping centar Cascade, koji je neslavno propao te je na tom mjestu danas hotel, te u Goricama.

Cascade je, podsjetimo, počela graditi tvrtka Moleth generala Vladimira Zagorca, i to na zemljištu Zbora prebendara, koji su mu dali koncesiju na 99 godina. Zagorec je 2007. prodao tvrtku češko-američkoj grupaciji Ungelt/Spectrum, a početkom 2010. ona je prodaje investitorima iz skupine institucionalnih i privatnih investitora u sklopu austrijske OVAG Grupe, a formalni je vlasnik bila tvrtka Illuminatio iz Zagreba, prenosi Tportal.hr.

Šoping centar otvoren je 2009., a zatvoren 2012. S obzirom na to da je Zbor prebendara imao više od četvrtinu vlasničkog udjela, 2014. ušli su u stopostotno vlasništvo nakon što je tvrtka Exportdrvo projekti na 15. dražbi kupila Cascade, čija je početna cijena bila 179,5 milijuna kuna, za nešto više od 22 milijuna kuna.

Prema najnovijem raspletu priče na Kaptolu, ispada zapravo da Zbor prebendara nije znao za Gabrićeve poslovne poteze. Naime on je stajao iza tvrtke Exportdrvo projekti, registrirane na fizičku osobu koja naizgled nema veze s Kaptolom.

Nacional pak piše kako ostali članovi Zbora prebendara nisu znali previše o Gabrićevu biznisu, iako su izražavali sumnju. Ipak, svi članovi udaljeni su iz prebendarske službe odlukom Josipa Bozanića i pomoćnog biskupa Mije Gorskog, kojeg je Bozanić ovlastio da sredi ovaj nered.

Gabrić je pak kažnjen na sljedeći način: sedam godina ne smije vršiti crkvenu službu koja sadržava upravljanje crkvenim dobrima, pet godina javno ne smije govoriti o svim pitanjima vremenitih dobara Zbora prebendara, mora obaviti duhovne vježbe od 30 dana u kući monaha te Vatikanu uputiti zahtjev za opoziv titule kapelana Njegove Svetosti.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer