Published On: Uto, sij. 16th, 2018

Erdogan: O Siriji ću razgovarati s Putinom, a ne sa Trumpom

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan nema namjeru razgovarati s američkim liderom Donaldom Trumpom o situacijom u Siriji, ali će nastaviti svoje kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Nemam namjeru zvati Trumpa, nastavljamo kontakte s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom”, naglašava list.

Turski predsjednik je kritizirao formiranje nove vojske u Siriji koje sprovode SAD, prenosi Sputnik.

“O kakvoj sigurnostii granica se radi, kada čak i sirijski režim negativno reagira na tu situaciju?”, rekao je Erdogan novinarima nakon obraćanja u Parlamentu.

Kako je zvanični predstavnik koalicije na čelu sa SAD za borbu protiv ISIL-a ranije priopćio listu “Defence post”, koalicija se založila za stvaranje takozvanih „pograničnih snaga sigurnosti” na teritoriji pod njenom kontrolom.

Prema njegovim riječima, koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama na formiranju i obuci novih “pograničnih snaga sigurnosti”.

U ovom trenutku obuku prolazi oko 230 osoba, a konačni cilj je stvaranje snaga od 30.000 ljudi.

Podsjetimo, ranije je Erdogan izjavio da će Ankara uništiti “pogranične snage sigurnosti” koje će od jedinica sirijskih Kurda formirati SAD, nazvavši te snage terorističkom vojskom i prijetnjom za Tursku.

Jučer je Erdogan priopćio da turska vojska u narednim tjednima može započeti operacije u područjima Manbidž i Afrin koji se nalaze pod kontrolom JPG, oružanih formacija sirijskih Kurda koji su saveznici SAD.

Dnevnik.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer