Petak, 21 lipnja, 2024

Hrvatska se boji mosta kod Gradiške: Autocesom Banjaluka-Split prestaje isplativost Dalmatine

Must Read

ZAGREB, BANJALUKA – Most na Savi kod Gradiške, kojim bi Banjaluka bila povezana s autocestom Zagreb – Beograd, ali koji bi značajno premjestio dio prometa preko BIH kao i mnogimHrvatima iz BIH koji putuju u RH i Europu olakšao put nije u prioritetu Vlade Hrvatske za izgradnju prometne infrastrukture iz sredstava EU.
U dokumentu, koji su ovog petka usvojile Vlada Hrvatska i Europska komisija, za kohezijske projekte u Hrvatskoj koji će biti financirani sredstvima EU u razdoblju 2014 – 2020. godina prioriteti su pelješki most, odnosno cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, cesta kod Rijeke D403 i omiška zaobilaznica.
Tek na sekundarnoj listi su most kod Gradiške i treća traka na autocesti Zagreb – Karlovac.
To u praksi znači da će od pet projekata koje je Hrvatska kandidirala biti realizirana tri prioritetna, a da će dva preostala, među kojima je i most na Savi kod Gradiške, biti realizirana samo ako ostane novca.

U tablici broj 27 dokumenta navedeni su vremenski rokovi za tri prioritetna projekta: vremenski rokovi za pelješki most su drugi kvartal 2015. za podnošenje projekta, treći kvartal 2016. za početak izgradnje i četvrti kvartal 2019. za završetak. Za cestu kod Rijeke D403 su četvrti kvartal 2015. za podnošenje, drugi kvartal 2016. za početak i drugi kvartal 2018. za završetak realizacije. Za Omiška zaobilaznicu su četvrti kvartal 2015. za podnošenje, drugi kvartal 2016. za početak i drugi kvartal 2023. za završetak realizacije.
Konkretni datumski okviri za sekundarne projekte se ni ne spominju. Što se tiče savskog mosta, spomenuto je da je on, uz most kod Svilaja, “potencijalni projekt” kojim bi bila završena cestovna mreža TEN-T i njena čvorišta.
Pitanja smo uputili nadležnim institucijama u Hrvatskoj, ali jučer zbog neradnog dana nismo uspjeli dobiti odgovore, koje očekujemo ovih dana.
U tablici 28 navedeno je da je za ugovorene projekte za cestovnu izgradnju do 2018. godine predviđeno 150 milijuna eura, a ukupna suma bi do 2023. iznosila 330 milijuna eura.
“Večernji list” je u listopadu ove godine pisao da je Hrvatska za gore navedenih pet projekata EU predložila 330 milijuna eura, ali da je Europska komisija odgovorila da 330 milijuna nije dovoljno za realizaciju svih pet projekata.
primorje
“Večernji” je tada napisao da je Branko Grčić, resorni hrvatski ministar, rekao da će 330 milijuna eura biti potrebno samo za cestovnu povezanost Dubrovačkog primorja, kako se u Hrvatskoj službeno zove izgradnja pelješkog mosta.
Inače, treba napomenuti da europska statistika pokazuje da je Hrvatska najlošija u EU u iskorištavanju kohezijskih fondova. Prema toj statistici, ukoliko bi se nastavila dosadašnja neučinkovitost Hrvatske u povlačenju odobrenih sredstava, u pitanje bi mogli doći čak i neki od onih projekata koje je Hrvatska označila primarnim.
Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, rekao je da ga stavljanje mosta kod Gradiške u drugu listu prioriteta ne iznenađuje.
“U proteklih deset godina, kako teku aktivnosti pripreme izgradnje mosta, s hrvatskom stranom je bilo i uzlaznih i silaznih raspoloženja i bilo je političke opstrukcije od strane Zagreba, ali i od Sarajeva, moramo i to reći. U zadnje dvije godine Europska komisija se angažirala i osigurala bespovratna sredstva. Sve je bilo dogovoreno i krenule su konkretne aktivnosti i mislim da EK neće to tako lako ispustiti, naravno kao partner Hrvatske, koja je članica EU, i oni će vjerojatno slušati njihove želje “, naglasio je Topić.
studija
Dodao je da su ga u petak kontaktirale kolege iz “Hrvatskih cesta” s kojima “Autoputevi RS” surađuju u vezi s izgradnjom mosta, tražeći da im proslijede grafičke priloge iz naše studije utjecaja na okoliš za izgradnju mosta jer su oni sad u fazi evaluacije samog projekta.
“Naravno, ne isključujem da u pozadini opet bude politika, pogotovo kad se spomene pelješki most koji je njima prioritet. Ipak se nadam da ćemo opet doći na neko normalno stanje i da, kako smo planirali, u idućoj godini sprovedemo tender za izbor izvođača radova “, rekao je Topić.
Podsjećanja radi, Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske su još 21. travnja 2004. godine potpisali Memorandum o suglasnosti za pripremu i izgradnju autoceste između Banjaluke i Gradiške i priključka na posavsku autocestu Zagreb – Lipovac, na paneuropskom koridoru X u području postojećeg čvorišta Okučani. Tada je kao ključni zajednički objekt bio predviđen novi granični most preko Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane. Cijena mosta bi bila nešto manja od 40 milijuna eura, a RS je još prije nekoliko godina osigurala 20 milijuna eura, odnosno svoju polovicu za financiranje njegove izgradnje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -